ONG-ul Save the Children (Salvaţi copiii) a prezentat joi primul manual de teren din lume privind tratarea rănilor cauzate de explozii şi de care suferă numeroşi copii aflaţi în zonele de conflict, relatează AFP.
Atentatele sinucigaşe, minele de teren, grenadele, raidurile aeriene şi alte forme de explozibili cauzează 72% din totalul deceselor şi al rănilor în cele mai periculoase zone de conflict din lume", notează ONG-ul.
"Manualul este primul ghid din lume privind procedurile unice pentru menţinerea copiilor în viaţă şi pentru a-i ajuta să se recupereze pe deplin în urma unor leziuni grave cauzate de dispozitive explozive", potrivit organizaţiei nonguvernamentale.
Acest manual oferă personalului medical care lucrează în zone de conflict cunoştinţele şi sfaturile tehnice necesare pentru a trata copiii", a declarat Helle Thorning-Schmidt, fost premier danez şi director executiv al ONG-ului Save the Children International.
Manualul a fost conceput la cererea medicilor care lucrează în Siria, unde războiul civil a ucis peste 370.000 de persoane de la începutul conflictului, în 2011.
"Dintre persoanele ucise în conflictul din Siria, 83% dintre copii şi 12% dintre luptători au murit în explozii", a indicat organizaţia pe baza cifrelor ONU.
Acest ghid ilustrat cu 176 de pagini descrie fiecare etapă a unui tratament, începând cu primii paşi pentru a trata leziunile până la recuperarea psihologică.
"Corpurile copiilor sunt diferite. Ei nu sunt doar mici adulţi", a declarat maior-general Michael von Bertele, fost director al Serviciilor medicale ale armatei britanice.
Craniile lor nu sunt încă complet formate, iar muşchii lor subdezvoltaţi asigură mai puţină protecţie. Prin urmare, este posibil ca o explozie să afecteze mai mult creierul şi plămânii sau organe din abdomen, chiar şi atunci când nu există nicio rană vizibilă", a explicat Von Bertele, care a contribuit la elaborarea manualului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News