Pentru cei dornici să afle care sunt previziunile anului viitor, Saxo Bank anunță o perspectivă nu tocmai optimistă. Deoarece banca daneză a prezis creșterea în 2011 a cotației aurului la 1.800 de dolari, cele 10 avertismente asupra riscurilor majore din anul care va începe ar putea fi luate în calcul.
Apple se va confrunta, în 2012, cu mai mulți concurenți, Google, Amazon, Microsoft-Nokia sau Samsung şi nu va reuşi să ţină ritmul. Se estimează că nu va putea să-şi menţină cota de piață de 55% şi să ocupe 66% din piaţa de iOS şi iPad, scrie businessinsider.com.
Acordul de stabilitate financiară a UE din decembrie se va dovedi insuficient pentru a salva problemele zonei euro – mai ales cele din Italia – şi criza datoriilor va lovi mai dur la mijlocul anului viitor. Ca urmare, bursa va pica cu cel puţin 25%, iar politicienii UE vor trebui să închidă toate băncile şi casele de schimb valutar pentru o săptămână sau mai mult.
În 1992, miliardarul Ross Perot, din Texas, profitând de criza economică şi de nemulţumirea oamenilor faţă de politicieni a obţinut 18,9% din voturi la alegerile populare. În trei ani, Obama a adus prea puţine schimbări și multe deziluzii suplimentare, iar un candidat încă necunoscut, înarmat cu un program puternic capabil de o schimbare reală, este aşteptat să apară la începutul lui 2012 și să câștige 38% din voturile americanilor.
Problemele economice din Asia vor influența intrarea și altor state în recesiune. Australia, care depinde de exploatarea resurselor naturale, de exemplu, este dependentă de bunăstarea Chinei. Cum cererea chinezilor pentru aceste bunuri scade, Australia este împinsă spre recesiune.
Băncile din Europea vor înregistra o presiune foarte mare la începutul lui 2012, când vor fi obligate să se ralieze la noile cerinţe de capital, ceea ce va genera vânzări excesive de active financiare. Se preconizează că 50 de bănci vor fi naţionalizate, iar câteva instituții financiare de renume din Europa vor dispare.
Elveţia încearcă să-şi consolideze moneda, iar managerii caută noi zone de paradis fiscal sigure. Astfel, banii investitorilor ar putea ajunge în fonduri din Suedia şi Norvegia care vor înregistra creşteri de minim 10%.
Încercările guvernului elveţian de a-şi consolida moneda ar putea da roade în 2012, când francul ar urma să depăşească euro. Vor avea de pierdut exportatorii, dar guvernul nu este interesat să atragă capital străin.
Yuanul chinez va ajunge şi el pe marginea prăpastiei. Factorii de decizie din China vor interveni pentru a salva exportatorii făcând în aşa fel încât yuanul să scadă față de dolarul american. Raportul dintre cele două monede va creşte cu 10%.
Pentru 2012 se preconizează o scădere a preţului la produsele petroliere. Brazilia şi Australia sunt de așteptat să-și extindă exporturile de minereu de fier, în timp ce China trebuie să importe pentru a-şi consolida poziţia de lider în producţia industrială.
Preţul la grâu se va dubla, în condiţiile în care în 2011 a fost una dintre cele mai slabe recolte din istorie. Previziunile băncii daneze susțin o creștere a prețului la grâu la un nivel care ar putea depăși recordul înregistrat în 2008 pe fondul creșterii populației globale la peste 7 miliarde de oameni, a tipăririi de bani în ritm galopant, a condiţiilor meteo nefavorabile, precum și datorită investitorilor speculativi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu