Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a refuzat să comenteze șansele președintelui Klaus Iohannis de a deveni secretar general al NATO, subliniind importanța unei decizii luate în consens rapid pentru a asigura continuitatea succesului în fruntea organizației.
Întrebat despre perspectivele lui Klaus Iohannis de a prelua conducerea NATO, Mircea Geoană a declarat sâmbătă, la Constanța, că este o chestiune care ține exclusiv de aliați, refuzând să ofere comentarii sau speculații. "Este dreptul lor exclusiv. E singura chestiune în care secretarul general sau eu nu avem niciun fel de rol și nici nu dorim să comentăm un astfel de subiect", a subliniat Geoană.
Referindu-se la actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, Geoană a evidențiat mandatul său de succes și a exprimat speranța că aliații vor ajunge la un consens cât mai rapid posibil pentru a numi un succesor. "Este foarte important ca după un mandat de mare succes al lui Jens Stoltenberg, aliații să decidă prin consens și sperăm cât mai rapid cu putință un succesor care să poată să conducă această organizație atât de importantă în anii care vin, care vor fi la fel de complecși și de provocatori", a adăugat el.
Anunțul președintelui Klaus Iohannis privind intenția sa de a concura pentru funcția de secretar general al NATO vine în contextul în care România a notificat aliații săi din NATO despre această propunere. Iohannis și-a argumentat candidatura invocând performanța României, experiența sa în funcția de președinte al țării și angajamentul său față de valorile și obiectivele NATO.
În același timp, premierul olandez demisionar Mark Rutte este văzut ca un alt posibil succesor al lui Stoltenberg la conducerea NATO, beneficiind de susținere puternică din partea majorității statelor membre.
FOTO: Inquam Photos / Alex Nicodim
Giles Matthew Portman, ambasadorul Marii Britanii în România, a reiterat poziția țării sale cu privire la noua conducere a NATO, la știrileprotv, afirmând că Londra își va acorda votul în favoarea premierului olandez demisionar Mark Rutte, și nu în favoarea președintelui Klaus Iohannis.
"În primul rând, trebuie să spun că președintele Iohannis este un om de stat foarte respectat în Marea Britanie și am avut ocazia să mă întâlnesc cu președintele de două ori în acest an deja. Asta este clar", a declarat ambasadorul Portman.
Referindu-se la candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, el a adăugat că Marea Britanie și-a exprimat deja susținerea pentru premierul olandez Mark Rutte, subliniind experiența și importanța acestuia în contextul Alianței.
"Trebuie să vedem cum continuă discuțiile. Cred că este clar că Mark Rutte este un om de stat, de asemenea, foarte important și impresionant, are experiență. Președintele Iohannis, de asemenea. Dar, cum am spus, Rutte a candidat mai devreme și cred că există o majoritate pentru Rutte", a adăugat Portman.
În contextul lipsei de unitate în ceea ce privește alegerea unui nou secretar general, precum și strategia pentru Ucraina, diplomatul a subliniat importanța menținerii unui echilibru în interiorul Alianței.
„Cred că situația este clară, cred personal că cel mai important că este să avem o decizie rapidă și ca NATO să rămână unită. Acestea sunt discuții foarte importante. Eu cred personal că NATO este foarte puternică, mult mai puternică decât Rusia. Economiile noastre sunt de asemenea mult mai puternice și valorile noastre sunt mai puternice, de asemenea. Așa că sunt optimist”, a concluzionat ambasadorul britanic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu