De ce scăderea prețurilor e o veste proastă. Efecte DRASTICE

Alegeri prezidentiale 2024

Prețurile din Spania au scăzut cu 0,2% în martie pentru prima dată din octombrie 2009 – moment în care a debutat criza economică. Aceasta este concluzia la care a ajuns Institutul Național de Statistică (INE). Un declin care apare pe etichetele produselor (mai ales la alimente și la băuturi non-alcoolice), scrie LE MONDE.

În mod clar, vorbim despre deflație, un fenomen care reflectă o scădere generală a prețurilor. Este măsurată în fiecare lună de către experții de la Banca Centrală Europeană în 200.000 de puncte de vânzare. Scăderea prețurilor și această îmbunătățile aparentă a puterii de cumpărare satisface nevoile cumpărătorilor, mai ales în vremuri de criză. De fapt, nu este nimic bun, ci un lucru chiar îngrijorător.

Mai puțină cerere, mai puțină ofertă

Atunci când investitorii au încredere în viitor, ei împrumută bani mai ușor, companiile încep să angajeze oameni, salariile cresc, iar cumpătătorii consumă din ce în ce mai mult. Reversul este, de asemenea, adevărat. În Portugalia, prețurile au scăzut începând cu luna februarie, în timp ce în Grecia, prețurile au început să scadă chiar de acum un an.

Se va găsi o soluție pentru o problemă cu multiple fațete?

Deflația este un indicator al scăderii consumului ceea ce duce la o scădere a prețurilor și într-un final, la reducerea investițiilor. Astfel, nu se vor mai face angajări, nu vor crește salariile și totul se va termina într-un cerc vicios așa cum s-a întâmplat în Japonia. Această țară este deseori invocată ca exemplu pentru efectele negative ale deflaţiei. După 15 ani de scădere continuă a preţurilor şi stagnare a economiei, Japonia a avut nevoie de reformele agresive, controversate, ale premierului Shinzo Abe pentru a reveni pe creştere economică.

Problemele sunt cu atât mai mari în țările în care moneda euro a fost introdusă deoarece Banca Centrală se adaptează mai greu la particularitățile fiecărei țări în parte. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, iar soluții sunt mai greu de găsit, fiind vorba despre o problemă destul de sensibilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel