De mai bine de un an, prețurile la carburanți nu au coborât sub 6 lei, ele crescând ”pas cu pas”, cum a precizat analistul financiar Adrian Negrescu, tendința fiind de a se atinge noi praguri valorice. Iar șanse ca ele să scadă nu se întrevăd în viitorul apropiat. Explicații.
O lungă perioadă de timp, până acum câteva luni, practic, previziunile analiștilor privind evoluția prețurilor la benzină și motorină dădeau fiori pe șira spinării. Se vorbea despre o adevărată explozie, antrenată de o scumpire accentuată a petrolului pe piețele internaționale.
Piața petrolului, un zbucium permanent
Da, așa s-a întâmplat în 2022, anul crizei energetice, dar și al izbucnirii războiului din Ucraina, cu toate consecințele lui economice și geopolitice. Atunci, totul urca, de la prețul gazelor și petrolului, la cel al carburanților și alimentelor. Momentul culminant s-a consumat pe 30 mai 2022, cânt barilul de petrol marca Brent, cu extracție din Marea Nordului și de referință în Europa, s-a tranzacționat cu aproape 121 de dolari. Pe 2 ianuarie 2023, prețul coborâse deja la un pic peste 80 de dolari/baril. Iar 2023 promitea să urmeze același trend de o incertitudine aproape diabolică dublată de instabilitate la fel de enervantă. Da, cele două componente au rămas, poate nu la intensitatea de acum doi ani, dar piele mondiale s-au obișnuit, între timp, cu șocurile, investitorii au renunțat să schițele scenarii apocaliptice din aproape orice, iar marii exportatori de țiței, vezi OPEC+ au înțeles că influența lor a cam pățit. Astfel că 2023 a fost, pentru piața petrolului o lungă zbatere, dar fără excese. În aceste condiții, pe 1 ianuarie 2024, petrolul Brent costa în jur de 80 de dolari/baril, astăzi el este cotat cu aproximativ... CONTINUAREA PE dcbusiness.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu