Decizia S&P de a scădea ratingul SUA, o măsură fără precedent, ar putea duce la o creştere a ratei dobânzii la bănci, echivalentă cu o creştere a impozitelor pentru întreaga populaţie, şi ar putea deschide calea pentru măsuri similare în cazul altor ţări, precum Franţa şi M.Britanie.
Cu o zi înainte de acordul dintre republicani şi democraţi privind ridicarea plafonului de îndatorare, preşedintele Barack Obama a avertizat populaţia că ratingul SUA este în pericol, ceea ce are consecinţe asupra fiecărui cetăţean în parte. "Dacă pierdem (ratingul - n.r.) AAA, toată lumea va plăti impozite mai mari. Va provoca o creştere a ratei dobânzii, ceea ce va avea acelaşi efecte ca o creştere a impozitelor pentru toţi americanii", a subliniat el.
Băncile oferă credite clienţilor cu rate ale dobânzii corelate direct cu randamentul obligaţiunilor emise de Trezorerie, explică Le Figaro. Iar cu cât ratingul unei ţări este mai scăzut, cu atât rata la care trebuie să împrumute creşte.
Potrivit agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P), pierderea ratingului AAA ar putea duce la o creştere a ratei dobânzii cu 0,25% - 0,5% în Statele Unite.
Această analiză este, însă, contestată de unii economişti, care amintesc că Japonia, după scăderea ratingului la începutul anilor 2000, a înregistrat o scădere a ratei dobânzii.
De-a lungul istoriei, ratingul Statelor Unite nu a scăzut niciodată, în pofida intrării parţiale în incapacitate de plată în 1979, când câteva datorii nu au putut fi onorate la timp. Ratingul AAA oferit economiei americane reprezenta "risc zero" pentru investitori, care puteau să cumpere obligaţiuni SUA având certitudinea că banii le vor fi rambursaţi.
Citește și:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News