Mai mulţi oameni cu handicap au fost sechestraţi și exploataţi în Giurgiu.
Nou caz de sclavie în România, la doar câţiva kilometri de Bucureşti. Procurorii au descoperit într-o curte dintr-un sat din Giurgiu mai mulţi oameni cu handicap sechestraţi, şi puşi la munci grele. Aceştia ar fi racolaţi de un bărbat şi fiul său din gări din București şi nu numai. Apoi, erau convinşi să meargă în localitatea Gostinari pentru a munci.
Deși oamenii credeau că vor fi remunerați pentru munca lor, în realitate, nu câştigau nimic. Aceștia ar fi fost folosiţi la munci gospodăreşti fără să fie plătiţi sau hrăniţi ori măcar trataţi, cei mai mulţi dintre ei suferind de boli grave.
"Camera era construită din scândură de lemn, având un acoperiș din folie de plastic și neavând ușă. Avea un geam, însă bătea vântul și când ploua intra apa. În cameră era un pat în care dormeam eu, o saltea din burete pe care dormea Cristi și se afla la nivelul solului și o masă și două scaune... încălzeam apă într-un tuci și cu ajutorul unei căni mă spălam în curte într-un loc mai ferit, cam o dată pe săptămână", a povestit una dintre victime pentru Antena 3 CNN.
"Eram supravegheat constant, întreaga familie având grijă ca eu să nu părăsesc incinta... În puținul timp liber pe care îl aveam, nu aveam voie să ies din gospodărie, deși simțeam nevoia să ies la o plimbare. Nicu mi-a spus că dacă voi pleca de la gospodărie mă va lega de mașină și mă va târî în urma ei", a mai spus victima.
Cel puţin 6 persoane ar fi fost victimele acestui coşmar, iar anchetatorii DIICOT ar suspecta că este vorba despre mai multe părţi vătămate.
"La data de 06.02.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, pe raza județului Giurgiu, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane în formă continuată.
În fapt, s-a reținut că începând cu anul 2021 și până la data de 06.02.2024 doi suspecți, membrii ai aceleași familii, au recrutat și adăpostit într-o anexă improvizată a locuinței lor, 6 persoane vătămate pe care le-au exploatat prin supunerea la muncă fizică și ținerea în stare de sclavie profitând de imposibilitatea acestora de a se apăra sau de a-și exprima voința cauzată de afecțiunile fizice și psihice grave de care sufereau precum și de lipsa mijloacelor de subzistență.
Din materialul probator administrat a rezultat că suspecții au reținut documentele persoanelor vătămate pentru a le împiedica să plece și le-au obligat să presteze diferite activități în gospodărie fără a fi remunerate și fără a li se asigura hrana zilnică necesară, un adăpost corespunzător și condiții minime de igienă.
Astăzi, în urma percheziției domiciliare efectuate la locuința suspecților, două dintre persoanele vătămate au fost găsite adăpostite în condiții precare de igienă și având probleme evidente de sănătate, de natură fizică și psihică.
De asemenea, au fost descoperite și ridicate înscrisuri de interes pentru cauză (inclusiv acte de identitate ale altor persoane vătămate), precum și alte mijloace de probă.
Audierile se desfășoară la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală. Activitățile judiciare au fost realizate cu sprijinul polițiștilor I.P.J. Giurgiu, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Suportul de specialitate a fost asigurat de Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție", transmite DIICOT într-un comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu