Președintele francez Emanuel Macron consideră că a fost mințit de premierul australian Scott Morrison, în contextul scandalului generat de parteneriatul semnat de cei din urmă cu SUA, acord numit AUKUS.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat, luni, că premierul australian, Scott Morrison, l-a minţit în legătură cu semnarea parteneriatului între Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS), informează BBC News, citat de Mediafax.
Întrebat dacă se gândeşte că Scott Morrison nu i-a spus adevărul, Emmanuel Macron a răspuns: "Nu cred, ştiu acest lucru".
Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Scott Morrison la summitul G20 şi, anterior, vorbise cu el prin telefon. "Vom vedea ce va face. Eu am mult respect pentru Australia, am mult respect şi prietenie pentru poporul australian. Şi eu spun că dacă noi avem respect, ei trebuie să spună adevărul şi trebuie să se comporte în conformitate cu această valoare", a subliniat Emmanuel Macron.
În replică, Scott Morrison a declarat că nu l-a minţit pe Emmanuel Macron, precizând că îl anuntase că Australia nu mai voia submarine convenţionale. Nu este clar când Scott Morrison i-a spus acest lucru lui Emmanuel Macron.
Guvernul de la Canberra trebuie să formuleze propuneri "concrete" pentru remedierea relaţiilor cu Franţa, afectate de semnarea parteneriatului între Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS), i-a transmis săptămâna trecută preşedintele Emmanuel Macron premierului australian, Scott Morrison. "Decizia unilaterală a Australiei de a reduce parteneriatul strategic franco-australian prin oprirea programului submarinelor de clasă oceanică în favoarea unui proiect care urmează să fie detaliat a întrerupt relaţia de încredere dintre cele două ţări", i-a spus Emmanuel Macron premierului australian, în cursul unei convorbiri telefonice care a avut loc joi, potrivit cotidianului Le Parisien.
"Acum, cea mai mare atenţie va fi acordată situaţiei firmelor franceze şi partenerilor acestora, inclusiv australieni, afectaţi de această decizie. Este sarcina Guvernului Australiei să propună acţiuni concrete conforme cu voinţa liderilor australieni în scopul redefinirii bazelor relaţiilor bilaterale şi continuării acţiunilor comune în zona Indo-Pacifică", a subliniat Emmanuel Macron, potrivit Palatului Élysée.
Administraţia Emmanuel Macron a decis, pe 6 octombrie, retrimiterea ambasadorului la Canberra, după ce fusese rechemat pentru consultări din cauza parteneriatului strategic semnat de Australia cu Marea Britanie şi SUA (AUKUS), în urma căruia Franţa a pierdut un contract privind livrarea de submarine. Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat recent un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare. Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze.
În contextul crizei, preşedintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei din SUA şi Australia. Ulterior, după o conversaţie cu preşedintele SUA, Joseph Biden, Emmanuel Macron a decis retrimiterea ambasadorului la Washington şi reluarea cooperării. Joseph Biden i-a oferit asigurări lui Emmanuel Macron privind menţinerea angajamentelor Statelor Unite faţă de aliaţii europeni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News