Asociația Națională pentru Protecția Pacienților cere încetarea distrugerii Secției de Hematologie de la Spitalul Colentina.
Iată ce au transmis asociațiile care luptă pentru drepturile pacienților din România:
"Dorim pe această cale să vă informăm de intenția abuzivă a actualei conduceri interimare a Spitalului Clinic Colentina din București de a restrânge activitatea secției de hematologie, prin reducerea numărului de paturi și a structurii de personal medical, pe motiv nefundamentat că ar fi o secție nesustenabilă.
Legat de sustenabilitate, pacienții îngrijiți în Secția de Hematologie din Spitalul Colentina, au un nivel de îngrijire cu un indice de complexitate (ICM), în general, destul de ridicat, ducând la un venit pe caz rezolvat care acoperă toate cheltuielile specifice, asigurând unității spitalicești un venit suficient, fără să producă împovărare bugetului spitalului.
(...)
Prin demersurile anunțate de actualul manager interimar al spitalului, avem în mod justificat și informat temerea că activitatea din Secția de Hematologie a Spitalului va fi afectată grav, iar speranța la viață și încrederea pacienților vor fi spulberate! De ce să distrugem ceva ce merge bine?
Este suficient să mergeți să vedeți cum arată holurile secției de hematologie, sunt pline de oameni necăjiți, bolnavi, care vin din București și din toată țara să lupte pentru viața lor. Vin să caute soluții la colectivul profesionist și extraordinar de uman, vin la condiții de spitalizare "ca afară", reguli de extremă igienă care ajută pacienții cu imunitate scăzută să poată supraviețui. Sunt asigurate condiții optime de siguranță pentru pacient și actul medical, având în vedere profilul pacienților, imunodeprimați, pancitopenici, în curs de chimioterapie.
Secția de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina s-a dezvoltat foarte mult în ultimii doi ani, în prezent fiind complet reabilitată, dotată cu 60 paturi, din care 12 paturi în rezerve dedicate izolării pacienților aplazici/septici.
Personal insuficient
Personalul medical, deși insuficient, este reprezentat de 6 medici hematologi (specialiști și primari, doctori în medicină și doctoranzi), 1 medic hematolog cercetător științific, 1 medic rezident angajat prin concurs pe post, precum și de cadre medicale medii de îngrijire medicală, asigurând în mod eficient linia de gardă Hematologie. Astfel, se poate asigura Serviciul de gardă Hematologie 24/24 de ore cu un nivel ridicat și constant de îngrijire a pacienților, toate acestea cu dăruire și eforturi personale din partea echipei din această secție, deși se poate observa faptul că există o suprasolicitare din partea fiecărei persoane din echipă, pe fondul depășirii normelor de lucru.
Două posturi de medici hematologi care trebuiau scoase la concurs, blocate
Precizăm că 2 posturi de medici hematologi care trebuiau scoase la concurs, sunt acum blocate din „grija" acutalului manager interimar, deși Consiliul de Administrație al Spitalului și A.S.S.M.B. au aprobat scoaterea la concurs a acestor posturi la solicitarea fundamentată a fostului manager al spitalului încă din anul trecut. În anul viitor va mai pleca prin pensionare încă un medic important din echipă. Astfel, în condițiile în care există o supraîncărcare a normelor de lucru pe fiecare medic în parte, fiind cozi infernale la consultații și tratamente, pe fondul anunțului că se va reduce numărul de paturi în Secția de Hematologie, suntem foarte îngrijorați de faptul că va fi afectată destul de grav calitatea actului medical și va fi redus substanțial accesul pacienților la îngrijire medicală specifică, și așa deficitar la nivel local și național.
Se strigă "în gura mare" că ne pleacă medicii buni din țară! Îi oprește cineva? Pe noi cine ne mai tratează în România? Cu un număr de 6 medici la mii de pacienți cu afecțiuni hematologice cu nivel de complexitate ridicat, este prea puțin!
Cazuistica anuală a Secției de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina este alcatuită din boli hematologice maligne și nonmaligne, reprezentată atât de leucemii acute (35%) cât și de afecțiuni cronice hematologice (60%) și boli hematologice rare (5%), precum și complicațiile acestora.
În anul 2015 se constată creșterea semnificativă a adresabilității, pentru toate grupele de vârstă, în Secția de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina, în special pentru patologia hematologică malignă. Astfel, de la începutul anului au fost diagnosticate în secție 130 cazuri noi de leucemie acută, atât mieloblastică cât și limfoblastică, 85 cazuri noi de sindroame mielodisplazice și anemie aplastică (SMD și AA), 50 cazuri noi de boala Hodgkin (BH), 450 cazuri noi de limfoame nonhodgkiniene și leucemie limfatică cronică (LNH și LLC), 85 cazuri noi de mielom multiplu (MM) și 400 cazuri noi de neoplasme mieloproliferative cronice.
(...)
Pentru că în toată țara avem un număr insuficient de secții de hematologie și de specialiști, cu o distribuire teritorială neechilibrată, pacienții cu afecțiuni hematologice grave sunt nevoiți să se deplaseaze la sute de km distanță pentru investigații şi tratament. În aceste condiții ne dorim dezvoltarea Secției de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina, nicidecum restrângerea activității ei. Ne dorim să nu mai fim nevoiți să așteptăm în suferință, cu orele, la ușile spitalelor.
Dorim să fim respectați cu toții, medici, pacienți și aparținători deopotrivă. Ne dorim să fim ajutați să ne tratăm în țară, să nu mai căutăm vindecarea în alte țări, cu costuri mult mai mari și mai ales dorim ca toți pacienții, indiferent de situația financiară, să aibă o șansă la viață în mod echitabil. Ne dorim să nu mai fim numiți „mortăciuni", iar dreptul nostru la viață și sănătate să nu mai fie caracterizat ca „o lozincă", așa cum actualul manager al Spitalului Clinic Colentina a afirmat!
Ne arătăm indignarea pentru intenția acualului manager interimar al Spitalului Clinic Colentina de a distruge șansele la viață ale pacienților și vă solicităm să opriți măcelărirea Secției de Hematologie!
Vă rugăm să dați șanse de viață oamenilor bolnavi, care sunt din ce în ce mai mulți în această țară!
Nu este vina noastră, a pacienților, că "ne trezim peste noapte" cu boli foarte grave, într-o țară în care condițiile de viață, condițiile socio-economice, nivelul foarte scăzut de educație pentru sănătate și accesul la această educație, inexistența prevenției în sănătate de ani de zile, inexistența unor programe coerente de screening pentru depistarea precoce a unor afecțiuni grave, au contribuit substanțial și contribuie la un nivel ridicat de morbiditate și mortalitate în randul populației din România!
Nu putem asista nepăsători la ceea ce considerăm a fi compromiterea dezvoltării unei secții profesioniste şi performante - Secția de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina!
Vă rugăm, ca în măsura competențelor instituționale pe care le aveți, să interveniți în stoparea perturbării activității de excelență din Secția de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina!".
Scrisoarea este adresată Președintele României către: Avocatul Poporului, Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, Comisia pentru sănătate publică din Senat, Guvernul României, Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor București, Primăria Capitalei, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.
Citiți AICI documentul în întregime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu