De ce se agață Tőkés de medalia "Steaua României"

Laszlo Tokes
Laszlo Tokes

Europarlamentarul László Tőkés ține cu dinții de "Steaua României". După ce a obținut amânarea discutării retragerii decorației din cauza unor "obligații", europarlamentarul n-a dorit să dea nicio explicație membrilor forului, cărora le-a transmis că la toate întrebările poate răspunde avocatul său, care-l însoțea. Tőkés a susținut că retragerea decorației este o măsură antimaghiară și o problemă de interes public, incompatibilă cu drepturile politice dintr-un stat democratic. 

László Tőkés a spus că nu va discuta cu membrii Consiliului decât prin avocatul său.

Europarlamentarul a ținut să precizeze, miercuri, printr-un comunicat de presă, că "până acum nu m-am prezentat în fața Consiliului de Onoare, deoarece nu mi se asigurase dreptul fundamental de a beneficia de asistenţa avocatului meu". După decizia Uniunii Barourilor Naţionale din România, care au precizat că are dreptul constituțional de a fi reprezentat de un avocat în afara sălii de judecată, Tokes s-a prezentat în fața Consiliului împreună cu avocatul său.

Retragerea ordinului, problemă de interes public

Europarlamentarul s-a agățat de "Steaua României" până-n ultima clipă. El a precizat că "eventuala retragere a ordinului o consider nu atât o problemă personală, ci mult mai mult o problemă de interes public, și o problemă minoritară". A adăugat că "este vorba de o problemă de interes public, deoarece fusesem decorat pentru meritele mele câștigate în eliberarea României de sub dominația comunistă. Sunt dator să stau cu capul ridicat nu în fața consiliului de onoare – constituit ca un adevărat tribunal de partid –, ci mai degrabă în fața societății românești, tocmai cum am făcut-o  și pe timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu".

Retragerea Ordinului, măsură antiminoritară și antimaghiară

Tokes argumentează: "calomniile care stau la baza propunerii de retragere a Ordinului Național Steaua României sunt de natură antiminoritară și antimaghiară. În consecință,  prin prezența mea doresc să apăr onoarea și drepturile comunității mele maghiare din România". A completat : "prezența mea la ședința Consiliului de Onoare s-a făcut posibilă tocmai prin faptul că nu sunt nevoit să mă apăr singur, deorece dreptul la asistență juridică este asigurată chiar de Constituție, respectiv de Legea Avocaturii. Ar fi dealtfel nedemn „să mă apăr personal” față de atacurile la persoană, acuzele nefondate și partinice ce mi s-au adus. Nu vreau sub nici o formă să fiu „partener” la umilirea mea  instituționalizată bazată pe isteria antimaghiară generată".

Declarația de la Băile Tușnad, dreptul la opinie politică într-un stat democratic

Laszlo Tokes nu regretă declarația făcută la Băile Tușnad și precizează că "nu poate constitui ca formă şi conținut motivul unei sancțiuni morale", argumentând că "într-un stat de drept democratic opinia politică exprimată nu poate fi sancționată".

Nu o dată, europarlamentarul a insitat să fie reprezentat de avocatul său. El a transmis chiar și că Uniunea Națională a Barourilor din România îl susține și atrage atenția că avocatul Kincses Előd poate să-l reprezinte în fața Consiliului de Onoare al Ordinului Național “Steaua României”. Atunci, Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, a subliniat: "Comisia de etică nu este un tribunal, iar discuţiile nu reprezină un proces cu caracter juridic”, adăugând că întâlnirea cu Tőkés László "era gândită ca o discuţie între colegi, membri ai aceluiaşi club".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel