Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a părăsit marţi biroul după ce guvernul său conservator provizoriu a căzut în urma unei moţiuni de cenzură cu o zi înainte în parlament, fiind acuzat în parte pentru o criză politică declanşată de un scandal video de corupţie în care a fost implicat liderul de extremă-dreaptă şi fost membru în coaliţia de guvernare, notează Reuters, potrivit Agerpres.
Preşedintele Alexander Van der Bellen a eliberat în mod oficial cabinetul din funcţiile sale şi a cerut miniştrilor, cu excepţia lui Kurz, să-şi continue activitatea pentru câteva zile până când un cabinet interimar este ales în aşteptarea viitoarelor alegeri parlamentare, prevăzute în septembrie. Dar destituirea nu înseamnă şi sfârşitul politic al lui Kurz în vârstă de 32 de ani.
El rămâne liderul Partidului Popular Austriac (ÖVP) şi intenţionează să-l conducă înapoi la victorie în septembrie după ce s-a plasat primul duminică în alegerile pentru Parlamentul European. 'Sunt încă aici', a declarat el la un miting de partid după moţiunea de cenzură în parlament împotriva coaliţiei sale de guvernare. Social-democraţii din opoziţie şi fostul aliat al lui Kurz, Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ, extrema-dreaptă), au sprijinit această măsură, declarând că pentru scandalul care l-a discreditat pe liderul FPÖ Heinz-Christian Strache cancelarul Kurz este parţial responsabil. 'Imaginile tulburătoare de la Ibiza (...) ne-au rămas adânc întipărite în minte, nu numai aici, dar bineînţeles că şi în străinătate', a declarat Van der Bellen, în vârstă de 75 de ani, la ceremonia în timpul căreia a dizolvat cabinetul, referindu-se la înregistrarea video făcută pe această insulă în care Strache vorbeşte despre stabilirea unor contracte de stat.
Strache neagă că ar fi comis o infracţiune dar a demisionat rapid după ce a apărut videoclipul, în timp ce imaginile ridică întrebări despre luare de mită şi trafic de influenţă în Austria, zdruncinând încrederea publică în partidele politice din ţară. 'Creează o imagine distorsionată a patriei noastre, o altă imagine a ceea ce este de fapt Austria. Acum este sarcina noastră să schimbăm imaginea pas cu pas', a subliniat Van der Bellen. Vicecancelarul şi ministrul de finanţe Hartwig Loeger va deţine temporar funcţia de cancelar şi va reprezenta Austria la un summit al liderilor Uniunii Europene la Bruxelles marţi. Van der Bellen trebuie să aleagă acum un nou cancelar pentru a forma un cabinet de tranziţie. El şi-a exprimat speranţa să ajungă la o soluţie pentru un nou guvern în această săptămână. Van der Bellen a cerut de asemenea tuturor părţilor să se respecte reciproc, în timp ce situaţia este văzută de opoziţie ca o lovitură pentru Kurz, care nu a făcut un efort serios pentru a construi poduri împreună cu ea înaintea votului de neîncredere de luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News