Scandal de proporții legat de o piesă a celebrului regizor Silviu Purcărete, pusă în scenă de Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu.
Un psiholog a alertat autorităţile, acuzând că mai multe fete cu vârste între 8 şi 12 ani au fost folosite în scene interzise minorilor în piesa „Faust", în regia lui Silviu Purcărete. Fetiţele interpretau un rol în care erau violate sau erau expuse unor abuzuri fizice, relatează romaniatv.ro.
"În orice alt context, aceste gesturi sunt considerate agresiuni sexuale cu minori. Daca piesa s-ar fi jucat într-o şcoală, cu siguranţă ar fi fost interzisă. Dacă un alt străin ar fi făcut aceleaşi gesturi faţă de un copil, public sau privat, ar fi fost sancţionat legal. Dacă ar fi fost un film porno, asemenea. Codul Penal din România pedepseşte prin articolul 221 coruperea sexuală a minorilor şi prin articolul 219 agresiunea sexuală pentru că sunt infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. Şi în piesa de teatru, chiar dacă joacă un rol, actele cu conţinut sexual, atingeri, gesturi, comportamente, nu pot fi puse la îndoială. Nu pot fi justificate doar prin ideea de artă, mai ales în condiţiile în care piesa este una interzisă celor sub 16 ani!", a scris psihologul sibian Mihai Copăceanu, în Adevărul.
Citește și: Spectacolul pentru care britanicii "și-ar vinde și sufletul"
Psihologul opinează că este inacceptabil pentru oricine, ca regizor sau ca părinte, "să simulezi un viol asupra unui minor", fapt ce riscă să afecteze dezvoltarea psihoemoţională şi sexuală a copilelor.
Serviciul de Evaluare Inițială, Prevenire și Intervenție în Situații de Abuz, Neglijare, Exploatare din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu va verifica situația semnalată și dacă există încălcări ale legii.
Conducerea Teatrului Național "Radu Stanca" explică faptul că spectacolul în cauză nu este produs ca un "spectacol pentru adulți, interzis minorilor", ci este un spectacol bazat pe un text clasic, din literatura universală, un act artistic veritabil.
"Dorim să informăm publicul că Teatrul Național „Radu Stanca" Sibiu a îndeplinit toate obligațiile legale privind obținerea acordului ambilor părinți, avizul psihologic obținut în urma unei atente evaluări a copiilor, adeverință medicală eliberată de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copilului, avize evaluate într-o relație firească a copilului cu familia din care acesta provine, cu respectarea prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului republicată și a H.G. 75/2015 privind reglementarea prestării de către copii de activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling", precizează TNRS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu