Consiliul Superior al Magistraturii şi, implicit, Inspecţia Judiciară au sarcina, "extrem de grea în acest moment", de a clarifica toate problemele din DNA, de a stabili cine a greşit şi de a sprijini această instituţie să se recredibilizeze şi reprofesionalizeze pentru a-şi continua activitatea eficient şi credibil, consideră preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan.
"Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă în DNA a atins cote halucinante şi s-a ajuns aici deoarece atât persoane din funcţii cheie, de la miniştri de Justiţie la procurori generali, cât şi instituţii abilitate, cum sunt CSM şi Inspecţia Judiciară, nu au avut raţiunea şi detaşarea de a verifica şi analiza în timp real, obiectiv şi profesionist ceea ce se întâmplă în această instituţie", scrie Gîrbovan pe Facebook.
În opinia ei, o analiză şi o verificare, "fără patimă, fără prejudecăţi, urmărind doar respectarea legii şi analizarea obiectivă a rezultatelor", erau esenţiale pentru a continua ceea ce mergea bine şi a corecta ceea ce era de corectat.
"După cum vedeţi, acest lucru nu s-a întâmplat, DNA-ul confruntându-se acum cu cea mai mare criză de la înfiinţare până în prezent", spune reprezentanta UNJR.
Ea subliniază că DNA nu e nici Laura Codruţa Kovesi, nici Daniel Morar, nici Doru Ţuluş şi nici măcar suma procurorilor care lucrează la un moment dat acolo, ci o instituţie care are o misiune legală, pe care trebuie să o îndeplinească şi în raport cu care trebuie să fie ţinută responsabilă, informează Agerpres.
"O independenţă reală a justiţiei nu poate exista însă fără responsabilitate. Independenţa fără responsabilitate este putere discreţionară care, inevitabil, ajunge să corupă. Există mecanisme legale, există Consiliul Superior al Magistraturii, există Inspecţie Judiciară, iar DNA - ca parte din acest angrenaj al justiţiei - este supusă şi ea regulilor ce ţin de bună funcţionare a justiţiei", mai arată Dana Gîrbovan.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News