Scandalul de dopaj în care este implicată Simona Halep prinde amploare, după ce ITIA a anunţat că cercetează nereguli în paşaportul biologic al sportivei. Cazul Varvarei Lepchenko poate fi un precedent periculos.
În august 2021, Varvara Lepchenko a fost suspendată pentru consum de modafinil, însă sentinţa finală a aflat-o abia în februarie 2023. Suspendată iniţial pentru patru ani, ea a reuşit să demonstreze, cu probe acceptate de WADA (Agenţia Mondială Anti-Doping) că modafinilul a ajuns în organismul ei accidental. Aceasta a trimis spre analiză pastilele pe care le lua, iar în acestea a fost identificată substanţa interzisă, fără ca ea să apară, însă, şi pe prospect.
Dar chiar şi aşa, Lepchenko a primit o suspendare de 21 de ani, după 11 luni de proces. Având în vedere că suspendarea ei a început în august 2021, Lepchenko poate reveni în circuit în această lună, la vârsta de 36 de ani.
Dacă Simona Halep ar trece prin aceeaşi procedură anevoioasă, atunci am putea să o mai vedem pe teren abia în 2024, când sportiva va avea 32 de ani.
Într-o reacție pe Facebook, publicată în weekend, Simona Halep scrie că trăiește un adevărat coșmar și spune că se confruntă cu o constantă determinare a ITIA de a-i dovedi vinovăția. Ea afirmă că niciodată nu s-ar fi gândit să ia o substanță interzisă. În continuare, susține că ITIA a găsit, în două rânduri, motive pentru a-i întârzia procesul cu privire la prima acuzație, legată de roxadustat.
”Acum, când s-a stabilit clar că sunt o victimă a contaminării, au venit cu o așa numită evoluție anormală în sângele meu” scrie Simona Halep, spunând că trei expertize separate arată clar că sângele său este perfect normal. Sportiva se vede neajutorată în fața determinării ITIA și scrie că speră doar să aibă acces la o judecată imparțială și independentă.
În prezent, Simona Halep ocupă locul 30 WTA și este suspendată provizoriu după ce analiza de sânge a ieșit pozitivă la roxadustat. Anunțul a fost făcut în 21 octombrie 2022.
Proba a fost împărţită în două şi analiza ulterioară a conţinut FG-4592 (Roxadustat), care este pe lista 2022 a substanţelor interzise a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), menţiona ITIA toamna trecută, precizând că prezenţa substanţei a fost confirmată la contraexpertiză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News