Elevii, părinţii şi profesorii gălăţeni sunt revoltați și spun că rezultatele la bacalaureat 2015 sunt viciate.
Diferenţele uriaşe dintre notele obţinute de foarte mulţi elevi la prima corectare şi cele de după contestaţii au determinat determinat reacţia vehementă a profesorilor din Galaţi. Printre aceștia din urmă se numără profesorul de matematică Romeo Zamfir, directorul adjunct al Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi, unul dintre cele mai importante colegii din România.
"La Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi rezultatele la bacalaureat sunt viciate, datorită evaluării tezelor la limba şi literatura română. Este evident ca evaluarea iniţială a fost incorectă, deoarece notele nu erau în concordanţă cu notele de la celelalte obiecte. Spre exemplu, ştiu o elevă care a obţinut 10,00 la toate probele, cu excepţia obiectului limba şi literatura română, unde a primit 8,90. A obţinut o medie mare, a realizat obiectivul cerut de universitatea din UK la bac şi a considerat că nu e cazul să mai facă contestaţie. Pe primele două pagini ale elevilor de la CNVA, la rezultatele în ordinea mediilor, din primii 20 de elevi, la 16 le-au fost acceptate contestaţiile la limba şi literatura română, iar ceilalţi patru n-au depus contestaţie, că dacă ar fi făcut-o... Din câte ştiu eu, evaluarea iniţială a fost făcută la Bucureşti, iar contestaţiile au fost rezolvate la Buzău", a notat Romeo Zamfir pe Facebook.
Dascălului i s-au alăturat imediat şi alţi profesori, care consideră că este necesară o anchetă.
"N-au citit. Şi-au bătut joc"
Dintre cele şapte clase de la Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi care au susţinut bacalaureatul anul acesta, trei au avut-o ca profesoară de limba şi literatura română pe Elena Tudorache, dascăl de prestigiu. Aceasta susţine că, de când a văzut rezultatele iniţiale, a avut sentimentul că ceva nu este în regulă.
"La clasa a XII-a, unde mă aşteptam ca elevii să ia notele cele mai bune, în mod strigător la cer, elevii au fost evaluaţi cu 7 şi 8. Sunt tineri care în toţi cei patru ani de liceu au participat la concursuri naţionale, unde s-au calificat pe primele 20 de locuri pe ţară mereu. Nu aveau cum să fi făcut doar de atât. La recorectare, o notă de 7,80 s-a preschimbat în 9,80 şi nu am niciun dubiu că aceasta din urmă este corectă. Oricând, aceşti copii pot da bacalaureatul şi demonstra că ştiu să facă de cel puţin 9,50. E clar că, la prima corectare, evaluatorii şi-au bătut joc.
N-au citit tezele. Au corectat în mod neprofesionist şi nu cer musai o sancţiune pentru ei, dar o discuţie trebuie avută. Profesorii din Bucureşti ar trebui să renunţe la ideea că în provincie nu se face carte. Le-am demonstrat de atâtea ori că se face, pentru că şi la facultăţile lor cei care intră primii sunt elevii din provincie, nu bucureştenii. Nu pot să accept nici faptul că au greşit fiind prost plătiţi! Am participat şi neplătită la corectură şi mi-am făcut datoria. Aici e vorba de conştiinţă şi de profesionalismul cu care îţi faci meseria", a declarat Elena Tudorache pentru Viața Liberă.
Concluzia profesorilor gălăţeni este că superficialitatea corectorilor a fost dublată şi de un barem de evaluare făcut prost.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu