„Scandal evoluționist”. Creaturi înghețate de 24.000 de ani s-au reprodus fără probleme în laborator

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Noi informații au fost dezvăluite despre creaturile numite „scandalul evoluționist”.

Conform The Guardian, o creatură microscopică asemănătoare cu un vierme, numită celebru de oamenii de știință drept „scandalul evoluționist” pentru că a reușit să supraviețuiască milioane de ani fără sex, se pare că poate persista cel puțin 24.000 de ani în permafrostul siberian și apoi se poate reproduce.

Aceste nevertebrate multicelulare care sunt doar femele, numite rotifere bdelloidae, sunt cunoscute pentru faptul că pot rezista radiațiilor și că au capacitatea de a face față unor medii inospitaliere: fără apă, fără hrană sau aproape fără oxigen. Acestea există de cel puțin 35 de milioane de ani și pot fi găsite în zilele noastre în ape dulci, lacuri, râuri, dar și în habitate terestre umede cum ar fi mușchiul, lichenul, scoarța de copac sau solul.

Fenomenul este unul extrem de interesant

Micile creaturi aproape indestructibile au un sistem digestiv complet care include o gură și un anus, reușind să supraviețuiască celor mai ostile condiții prin oprirea tuturor activităților și aproape stopând complet metabolismul. Acest fenomen se numește criptobioză, tradus aproximativ „ascunderea vieții”, a spus cercetătorul Stas Malavin din Pușchino, Rusia.

Institutul la care este angajat rusul, Laboratorul de criologie a solului, a izolat anterior alte organisme microscopice din permafrost, incluzând un vierme nematod de 30.000 de ani. Dar, în acest studiu de care vorbim, Malavin și colegii săi au folosit datarea prin radiocarbon pentru a determina faptul că rotiferele, recuperate din mostre preluate din zone arctice îndepărtate, aveau 24.000 de ani. Înainte, se credea că creaturile puteau supraviețui până la 10 ani dacă sunt înghețate.

După 24.000 de ani de înghețare, creaturile au reușit să se reproducă fără probleme

Cel mai impresionant lucru este faptul că odată ce au fost eliberate în laborator, rotiferele puteau să se reproducă, chiar dacă au stat înghețate zeci de mii de ani. Nu se știe ce le permite acestor organisme să supraviețuiască în gheață pentru o perioadă atât de îndelungată. „Ceea ce a rezultat din această cercetare sunt mai multe întrebări decât răspunsuri”, a adăugat omul de știință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel