Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a preluat joi interimatul de la Justiție, după ce premierul Florin Cîțu l-a remaniat pe Stelian Ion.
Lucian Bode, numit ministru interimar al Justiției, a făcut primele declarații. El a anunţat, joi, că va aviza proiectul Programului 'Anghel Saligny'.
'În ceea ce priveşte Planul Naţional de Investiţii 'Anghel Saligny', acest proiect de act normativ a fost dezbătut în primă lectură în Guvern în urmă cu trei săptămâni şi, aşa cum rezultă din primele discuţii pe care le-am avut cu specialiştii din Ministerul Justiţiei, cunoscând subiectul în coordonate mari ca membru al Guvernului, în această seară ne vom consulta cu echipa de la Ministerul Dezvoltării, cu cei care au iniţiat actul normativ şi, cu siguranţă. voi aviza acest proiect', a declarat Lucian Bode la Ministerul Justiţiei, după preluarea portofoliului, conform Agerpres.
Anterior, Bode a precizat că 'un mandat interimar, de maxim 45 de zile, poate gestiona urgențele Ministerului și poate gestiona câteva obiective pe termen scurt.'
'Am finalizat în urmă cu foarte puțin timp procedurile de predare-primire împreună cu fostul ministru al Justiției, domnul Stelian Ion. Am avut o discuție foarte bună cu directorii de Direcții, șefii principalelor structuri.', a spus Lucian Bode.
'Vreau să spun din capul locului că am acceptat să preiau interimar pentru maxim 45 de zile, conducerea Ministerului Justiției, cu bună credință, mânat de dorința de a face din această structură fundamentală în arhitectura statului român să funcționeze.', a continuat el.
Bode a precizat apoi că este un om al dialogului și al echilibrului. 'Am venit cu încredere și cu ideea că în toate democrațiile cetățeanul este în centru și statul îl servește.', a adăugat Bode.
Ministrul interimar al Justiției cunoaște o parte din problematica instituției și, 'din perspectiva unor proiecte comune.'
Bode a afirmat că o altă prioritate a interimatului său este 'cea legată de desființarea SIIJ.'
'Rămâne o prioritate, ne-am asumat acest lucru în programul de guvernare. Este o condiție esențială pentru ridicarea MCV. Soluția o știm cu toții: Un proiect solid, care să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, care să fie dezbătut de urgență în Parlament și care să obțină consensul unei majorități parlamentare.', a spus Bode.
În privința concursurilor pentru funcțiile de conducere în Parchete, Bode a afirmat că 'procedura nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar.' Astfel, procedura de selecție a procurorilor cu funcții de conducere, inclusiv pentru cea de procuror-șef DIICOT, este blocată până la desemnarea unui nou ministru al Justiției.
'Ce nu voi face în acest mandat: Nu voi lua în discuție și în analiză chestiunea legată de poliția judiciară.', a punctat ulterior Bode.
'Ministrul care va veni, și îmi doresc în cel mai scurt timp posibil, USR-PLUS să vină cu o nominalizare pentru acest portofoliu important din Guvernul României. Guvernarea merge înainte, trebuie să meargă înainte. Exemplele le vedem în fiecare zi!', a mai spus Bode.
Premierul Florin Cîţu ar fi avut un mesaj clar pentru cei din PNL la şedinţa Biroului Politic Naţional, conform unor surse politice.
Acesta i-a informat pe liberali că nu va face nicio propunere preşedintelui pentru postul de ministru al Justiţiei, şi că aşteaptă în acest sens ca cei de la USR-PLUS să vină cu un nume pentru a ocupa locul lăsat liber de Stelian Ion după revocare şi ocupat interimar de Lucian Bode.
În plus, Florin Cîţu le-ar fi transmis colegilor, afirmă aceleaşi surse, că după congresul PNL din 25 septembrie se vor renegocia cabinetele din Guvern cu cele două partide de coaliţie.
'Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. De exemplu: desființarea secției speciale care nici dupa opt luni de mandat nu a fost desființată”, a declarat Florin Cîțu, care a spus că va numi la Justiție un ministru interimar.
Premierul a spus că a informat liderii coaliției despre această demitere. „Nu mai aducem pe nimeni în Guvern care să șantajeze, care să nu înțeleagă că aici nu vorbim despre primari, comunități, ci despre interesul cetățenilor. România trebuie dezvoltată. Doar pentru că colegii noștri de la USR PLUS nu au foarte mulți primari nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit. Îmi asum aceasta decizie. (...) Este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României', a adăugat Cîțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News