Consiliul Național al Elevilor acuză direcțiunea CN "Emil Racovită" Brașov de complicitate în cazul profesorului Nicolae Souca, acuzat că abuzează elevii.
"Săptămana trecută, reprezentanții elevilor la nivel național au adus în opinia publică sesizările pe care elevi din școală brasoveană le-au adus față de comportamentul total neadecvat pe care cadrul didactic le avea în timpul orelor de curs.
Atitudinea diferitor actori din sistemul de învățământ demonstrează însă că încă noțiunea de drepturi și obligații se înclină doar spre îndatoririle pe care elevii le au la clasă. Considerăm că contraargumentele invocate, care susțin faptul că profesorul este unul de înaltă performanță, care a pregătit elevi pentru olimpiade naționale, nu au relevanță cu criticile aduse.
Faptul că un profesor are rezultate școlare cu anumiți elevi nu reprezintă o scuză pentru abuzurile fizice și psihice pe care le-a manifestat față de alți elevi. În acest sens, unitatea de învățământ a ajuns că în loc sancționeze profesorul în cauza, să cerceteze disciplinar elevii care au avut curajul să fie nemulțumiți de abuzurile și abaterile de la lege repetate ale profesorului.
Astfel, s-a ajuns într-o situație ingrată în care cei care solicita respectarea legii se vor a fi sancționați de direcțiune, în timp ce profesorul care pălmuia elevii, acordă note în mod neobiectiv și înjură elevii, ceilalti profesori fraternizeaza cu cel care abuzează elevii și au început să dea note de 4 în mod discriminatoriu, pe motivul că elevii au avut curaj să reclame abuzurile. Astfel domnul profesor, Nicolae Souca, se considera salvat pentru că are rezultate școlare cu alți elevi, deși o abatere reprezintă o faptă pentru care ești pedepsit indiferent dacă ai alte reușite sau dacă e un caz individual sau general.
Revenim cu mărturii ale elevilor din cadrul unității de învățământ, care din pricină presiunilor constante ale direcțiunii, doresc să rămână anonimi:
Ne menținem în continuare încrederea că abaterile vor fi sancționate și că nu se va încerca mușamalizarea realităților din unitatea de învățământ. Din păcate însă, pentru multe școli din România imaginea unității de învățământ în plan exterior este mai importantă decât abuzurile ce se întâmplă în cadrul școlii și sancționarea lor", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor.
Sute de semnături pentru profesor
Actuali şi foşti elevi ai lui Nicolae Souca, profesor la un colegiu din Braşov, acuzat de unii elevi că i-ar lovi şi supune la pedepse corporale, au lansat o petiţie online, care a strâns aproape 600 de semnături, precum şi o pagină pe Facebook, pentru susţinerea cadrului didactic.
Foştii elevi ai profesorului Souca de la Colegiul Naţional de Ştiinţe ale Naturii "Emil Racoviţă" Braşov au înfiinţat pe site-ul de socializare Facebook pagina "Şi noi am fost elevii prof. Souca", unde au postat mesaje de încurajare şi susţinere a profesorului de chimie, acum în vârstă de 65 de ani, în parg de pensionare.
Printre foştii elevi care au postat mesaje pe pagina de susţinere se află şi directorul medical al Spitalului Judeţean Braşov, dr. Dan Grigorescu, care a postat următorul mesaj: "Domnului Profesor Souca, cu dragoste! Fruntea sus, domnule profesor! Nu vă daţi seama cât bine v-au făcut reclamantele? Câte elogii la final de carieră... Şi sunt exprimate cât sunteţi în viaţă! Nu mulţi dascăli dedicaţi au avut parte de o astfel de recunoaştere a valorii. Iar dacă, dezamăgit de cele întâmplate, aţi avea de gând să nu vă apăraţi, nu uitaţi: Nu există «nu ştiu, nu pot, lasă că merge şi aşa...» E momentul să vă urmaţi această credinţă! Aşa că, încă o dată, fruntea sus!".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu