Scandal în guvernul Marii Britanii. Mâna dreaptă a premierului Keir Starmer a demisionat după ce i s-a aflat salariul

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Șefa de cabinet a premierului Keir Starmer a demisionat după ce s-a aflat că încasa un salariu mai mare decât al primului ministru, relatează Reuters. 

Șefa de cabinet a prim-ministrului britanic Keir Starmer, Sue Gray, a demisionat duminică, pe fondul zvonurilor privind tensiuni în echipa sa de consilieri, care au aruncat o umbră asupra guvernului, la doar puțin peste trei luni după o victorie electorală zdrobitoare.

Gray, fostă înalt funcționar public, a fost subiectul unor scurgeri de informații în presă în legătură cu salariul său luna trecută și a fost acuzată de unii oficiali, care au vorbit anonim cu mass-media, ca fiind principala responsabilă pentru începutul dificil de mandat al premierului Starmer. 

Sue Gray a primit un salariu anual de 170.000 de lire sterline în calitate de șefă de cabinet al lui Keir Starmer – mai mult decât primul-ministru – stârnind furie în rândul colegilor laburişti care au primit salarii mai mici la intrarea în guvern.

Gray a primit o creștere a salariului după alegeri, în ciuda faptului că alți consilieri politici speciali erau nemulțumiți de salariile lor.

„În ultimele săptămâni, mi-am dat seama că comentariile intense legate de poziția mea riscau să devină o distragere de la munca esențială a guvernului pentru schimbare”, a spus Gray într-o declarație.

Probleme cu salariile, dar și cu cadourile prea scumpe

Starmer a condus Partidul Laburist către o victorie categorică în iulie, promițând disciplină și schimbare după 14 ani de guvernare conservatoare. Cu toate acestea, perioada sa în funcție a fost deja marcată de critici legate de cadouri primite de la donatori bogați, pe care el și alți politicieni laburiști le-au acceptat.

Biroul său a declarat săptămâna trecută că Starmer a returnat cadouri în valoare de mii de lire sterline, dar situația a afectat politic imaginea sa, într-un moment în care guvernul său reduce ajutorul financiar pentru facturile de energie pentru milioane de pensionari.

Gray va prelua un nou rol ca emisar al lui Starmer pentru regiuni și națiuni, a declarat biroul prim-ministrului.

Ea va fi înlocuită de Morgan McSweeney, care a fost anterior consilier șef al prim-ministrului, conform aceleași surse.

Controversele din jurul lui Sue Gray

Gray a fost angajată de Starmer în 2023, când Partidul Laburist se afla în opoziție. Numirea sa a fost considerată controversată, deoarece ea a condus în 2022 o investigație guvernamentală cu privire la petrecerile de la Downing Street în timpul mandatului de prim-ministru al lui Boris Johnson, din Partidul Conservator. Johnson a demisionat din funcție în 2023.

Starmer a anunțat și alte schimbări în echipa sa de consilieri, precum și crearea unei noi echipe de comunicații strategice condusă de James Lyons, fost jurnalist senior la ziarele britanice.

Starmer și ministrul său de finanțe, Rachel Reeves, se confruntă cu o lună foarte grea, odată cu anunțarea primului lor plan de creșteri de taxe. 

Conservatorii au declarat că guvernul lui Starmer a fost „aruncat în haos”, mai întâi din cauza criticilor legate de cadourile primite și apoi din cauza demisiei lui Gray.

„Sue Gray a fost adusă pentru a implementa un program de guvernare și tot ce am văzut în acest timp a fost un guvern al interesului propriu”, a declarat un purtător de cuvânt al partidului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel