Scandal în lumea literară: Nicolae Breban, dezlănțuit împotriva lui Patapievici și Liiceanu. Replica lui Cărtărescu

Scriitorul Nicolae Breban a lansat o diatribă împotriva fostei conduceri a Institutului Cultural Român imediat după ce a fost numit președintele Consiliului consultativ al acestei instituții. Academicianul l-a criticat pe Horia Roman Patapievici pentru că a înjurat "ca o haimana ordinară" istoria României, a spus că volumele lui Andrei Pleșu sunt "vioaie", dar n-au substanță, în timp ce despre Gabriel Liiceanu a afirmat că nu și-a ținut promisiunea de a ajunge "filosof".

Declarațiile lui Breban, citat de adevarul.ro, au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizată marți, în București, la sediul ICR. La eveniment au mai participat preşedintele instituţiei, Radu Boroianu, cei doi vicepreşedinţi ai ICR, Liviu Jicman şi Nagy Zoltan

• Breban, despre Patapievici și ICR: 

"Eu m-am dedicat romanului, (Augustin n.r.) Buzura la fel, din păcate el a fost demis la modul brutal de acest nefericit şi corupt preşedinte care se numeşte Traian Băsescu, care a numit o echipă catastrofică pentru cultura română, o echipă de necreatori în primul rând, de comentatori doar, dar de comentatori de prost aluat. Patapievici nu era un om prost, din păcate s-a întâmplat cu el ce se întâmplă cu unii care sunt umflaţi excesiv, i s-a părut că este un fel de guru al culturii româneşti. Într-una din primele lui cărţi a înjurat ca o haimana ordinară toată istoria acestui popor în care noi ne-am născut, în care au trăit părinţii şi bunicii noştri. (...)"

"George Soros, din America, acest mare speculant financiar, împreună cu amicii săi din România, Mircea Mihăieş, (Gabriel, n.r.) Liiceanu, (Horia Roman, n.r.) Patapievici şi alţii care consideră că nu mai este nevoie de statul român, că Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, că noi, aştia mai în vârstă, care am creat operă, suntem depăşiţi, că totul este depăşit, Eminescu este depăşit, că Ion Barbu este depăşit, că Iorga este depăşit, că Cantemir este depăşit şi a început literatura asta de p..ă, de p...ă (...), de prostituţie, imaginea asta de mizerabilism".

• Despre Gabriel Liiceanu:

"La fel a făcut şi un fost amic de-al meu, unul care promitea să fie filosof şi între timp i s-a stricat căruţa pe drum, Gabriel Liiceanu, care după Revoluţie imediat s-a dus la Paris şi în Le Monde, unde Breban şi-a dat în 1971 demisia contra tiranului, lucru unic în ţările din Est. Gabriel s-a dus repede la Paris să spună că poporul român nu e apt pentru democraţie, consonând cu altă haimana şi ticălos al politicii româneşti, Brucan, căruia i s-au închinat zeci de mii de intelectuali şi posturi de televiziune"

• Despre cărțile lui Andrei Pleșu:

"Am intrat în librărie, pe primul raft este numai Pleşu, cu încă doi-trei băieţi deştepţi, care scot nişte cărţulii drăguţe, finuţe, vioaie. Cu Pleşu am fost prieten. Şi cu Gabriel (Liiceanu n.r.). Gabriel nu s-a ţinut de cuvânt faţă de Noica. N-a ajuns filosof. Eu de-aia m-am împrietenit cu el, am zis „dom'le, ţara asta de păstori şi de oieri, atât de târziu structurată, nici o sută de ani, are nevoie de gânditori!". Ăla a ratat-o faţă de maestrul lui, iar Pleşu scrie (...) foiletoane vioaie, bine făcute. Am mai avut astfel de eseişti, dar nu e substanţă acolo". 

Mircea Cărtărescu, dezamăgit de Klaus Iohannis

Poetul și scriitorul Mircea Cărtărescu a calificat discursul lui Nicolae Breban, într-o postare pe Facebook, drept "reacționar". Cărtărescu a arătat că va înceta să mai militeze pentru trecerea ICR în subordinea Președinției, deoarece colaborarea lui Iohannis cu Guvernul Ponta arată că Institul "tot sub USL ar fi".

"ICR-ul lui Radu Boroianu a avut un debut mai mult decât interesant. La prima conferință de presă a noii echipe, Nicolae Breban a fost prezentat ca un fel de președinte de onoare. Cu ocazia asta a ținut un discurs de un reacționarism incredibil și înveselitor. Cine nu l-a citit, să-l caute pe internet, e prea lung ca să-l postez eu aici. Dacă asta e direcția spre care se-ndreaptă ICR din acest moment, zic si eu ca noul val din cinema-ul romanesc: aferim cultură! Partea proastă e că, dincolo de extravaganțele brebaniene, avem aici de-a face cu incă un simptom al unui stat care, în lipsa desăvârșită a unui președinte care să echilibreze lucrurile, se înclină periculos, din nou, către zona gri a politicianismului interlop. Prietenii ma intreabă de ce nu continuu inițiativa din iarnă de a milita pentru trecerea ICR din nou sub președinție. In acest moment mi se pare inutil: tot sub USL ar fi", a scris Cărtărescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel