Doi politicieni polonezi de opoziţie, cărora le-a fost revocat mandatul de deputat după condamnări penale, au încercat să intre cu forţa în sediul parlamentului de la Varşovia miercuri, intrând în conflict cu agenţii de securitate, care au blocat uşile clădirii, transmit Reuters şi EFE.
Fostul ministru de interne Mariusz Kaminski şi fostul său adjunct, Maciej Wasik, care au fost încarceraţi pentru abuz de putere şi ulterior graţiaţi de preşedintele Andrzej Duda, au ajuns la uşile Sejm-ului (Parlamentul polonez) la ora la care urma să înceapă sesiunea parlamentară şi au încercat să intre fiecare pe o uşă. În ambele cazuri, au izbucnit altercaţii, ceea ce a dus la intervenţia gărzilor care păzeau parlamentul, iar o situaţie tensionată a apărut atunci când un grup de deputaţi din opoziţie care îi însoţeau pe cei doi politicieni au încercat să intre cu forţa.
Disputa cu privire la faptul că politicienii - membri ai fostului partid de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) - şi-au pierdut mandatele parlamentare atunci când au fost condamnaţi pentru abuz de putere ameninţă să paralizeze procesul legislativ din Polonia, notează Reuters.
Preşedintele Andrzej Duda, un aliat al PiS care i-a graţiat pe cei doi, a promis că va trimite în instanţă legile adoptate prin vot, la care aceştia nu au luat parte, pentru a verifica dacă actele legislative sunt în conformitate cu Constituţia. Cei doi politicieni susţin că ar fi 'prizonieri politici' şi neagă că şi-au pierdut mandatele parlamentare.
'Suntem deputaţi în conformitate cu hotărârea Curţii Supreme', a declarat Wasik presei. Totuşi, în conferinţa de presă înainte de şedinţa de miercuri a legislativului, preşedintele parlamentului Szymon Holownia a declarat: 'Domnul Wasik şi domnul Kaminski nu sunt deputaţi în conformitate cu hotărârea tribunalului districtual din Varşovia, nimic nu s-a schimbat'.
'Nu vor fi lăsaţi să intre, nu vor vota, nu vor lua parte la lucrările parlamentului', a afirmat tranşant acesta. Juriştii spun că acest caz este un exemplu al haosului din sistemul juridic polonez, după o reformă sub conducerea PiS. Mai multe instanţe au emis hotărâri contradictorii în cazurile lor.
Preşedintele Duda i-a graţiat pe ambii politicieni după ce au fost condamnaţi pentru prima dată în 2015, dar Curtea Supremă a Poloniei a considerat că demersul său nu este valabil, argumentând că graţierea nu poate fi acordată înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive în acest caz. Anul trecut, Curtea Supremă a declarat că dosarul lor ar trebui redeschis. Ei au fost condamnaţi la doi ani de închisoare în decembrie, iar în ianuarie preşedintele Duda i-a graţiat din nou.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News