Scandal fără precxedent în Polonia, unde Malgorzata Gersdorf, preşedinta Curţii Supreme refuza decizia de pensionare pe care preşedintele Andrzej Duda urma să i-o anunţe, potrivit AFP.
Conflictul declanșat între majoritatea judecătorilor Curţii Supreme şi conservatorii aflați la putere în Polonia a atins punctul culminant în aceste zile, pe fondul unui diferend mai vast care opune Varşovia şi Comisia Europeană, pe tema reformelor judiciare controversate efectuate de către putere.
Comisia Europeana a declanșat procedura de infringement pentru Polonia din cauza acestui conflict.
Președinta Curții Supreme Poloneze a fost invitată să se prezinte la şeful statului la ora locală 16.00 (17.00, ora României), aceasta declarând, despre perspectiva de a i se îmnâna o scrisoare prin care este pensionată, la un post TV privat că: "Mă simt preşedintă până în 2020", a răspuns ea, referindu-se la mandatul de şase ani prevăzut de Constituţie.
Comisia Europeană a trimis luni Guvernului polonez o "scrisoare de notificare", căreia Varşovia are termen o lună să-i răspundă - prima etapă a unei proceduri care poate ajunge până la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) şi poate conduce la sancţiuni financiare.
Este vorba despre o "linie roşie", de netrecut, în ochii Bruxellesului, chiar dacă judecătorii vizaţi pot să ceară să-şi continue actvitatea, adersându-se preşedintelui Republicii, care nu este obligat să-şi motiveze decizia discreţionară.
Vârsta pensionării judecătorilor a fost coborâtă cu cinci ani de către conservatori, cu scopul afişat de a îndepărta magistraţi care şi-au început cariera înainte de căderea comunismului.
Această măsură, care intră în vigoare pe 3 iulie, la miezul nopţii, afectează 27 de magistraţi - adică peste o treime din corpul magistraţilor de la Curtea Supremă
Conservatorilor aflaţi la putere sunt de părere că reforma Curţii Supreme face parte dintr-un efort indispensabil vizând o spargere a castei judecătorilor - pe care o consideră coruptă şi descendenta predecesorilor săi comunişti.
În schimb, opoziţia denunţă faptul că Partidul Lege şi Justiţie (PiS, la putere) caută să preia controlul asupra aparatului judiciar, pentru a-şi asigura acapararea completă asupra statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News