Ungaria critică gigantul austriac Spar și spune că ar trebui să-și revizuiască propria afacere în loc să se plângă de taxele introduse de Budapesta.
La o săptămână după ce lanțul de supermarketuri austriac Spar s-a adresat UE, plângându-se de ceea ce spunea că este o schemă de impozitare neloială, ministrul maghiar al Economiei, Márton Nagy, a răspuns că lanțul ar trebui să își revizuiască propria structură a costurilor în loc să dea vina pe statul gazdă, scrie RMX.
Într-un comunicat de presă semnat de Nagy, ministerul a spus că „spre deosebire de acuzațiile neadevărate și rău intenționate, guvernul a introdus taxe suplimentare pe profit în sectoarele în care acestea sunt generate, inclusiv retail, energie și bancar, pentru a proteja familiile și a reduce cheltuielile generale”.
„În aceste sectoare, criza energetică și creșterea inflației au creat venituri suplimentare, pe care companiile în cauză nu le-au câștigat.”, a precizat ministrul.
Aceste profituri suplimentare au fost deturnate de guvern, iar veniturile generate sunt folosite pentru a finanța facturile interne de utilități, a spus ministerul.
Anterior, lanțul de supermarketuri austriac Spar a acuzat guvernul ungar că a încălcat legea UE de reducere a prețurilor la alimente și a cerut Bruxelles-ului să atenueze impactul devastator al măsurilor guvernului.
Cu toate acestea, guvernul ungar a respins ideea: „Este poziția de principiu a guvernului maghiar că prețul războiului, sancțiunile dăunătoare și criza energetică nu ar trebui să fie plătite de familiile maghiare”.
Totodată, ministerul a arătat că taxa pe vânzările cu amănuntul a fost declarată legală de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Potrivit Ministerului Economiei din Ungaria, adevăratul motiv din spatele atacurilor asupra guvernului nu sunt măsurile guvernamentale, ci situația financiară deficitară a companiei. Operațiunile Spar Ungaria sunt ineficiente pentru că „are o structură de costuri mai mare decât concurenții săi de pe piață și, de asemenea, are performanțe slabe în ceea ce privește concurența pe piață și prețuri”.
Lanțul de supermarketuri a susținut că taxa specială din 2022 a guvernului ungar este discriminatorie și încalcă o serie de legi UE, inclusiv pe cele privitoare la libera circulație a mărfurilor. În plângerea sa adresată UE, Spar a scris că taxa specială și alte măsuri care vizează reducerea prețurilor alimentelor sunt în mod clar incompatibile cu legislația UE, deoarece „încalcă principiul liberei circulații a mărfurilor, libertatea de stabilire și Carta drepturilor fundamentale”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu