Prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, a negat acuzaţiile apărute în presă potrivit cărora ar fi primit personal peste un milion de dolari din partea familiei lui Osama Bin Laden.
Banii au fost donaţi organizaţiei sale caritabile în 2013, la doi ani după ce liderul grupării al-Qaeda fusese ucis. Potrivit cotidianului ”Sunday Times”, moştenitorul coroanei britanice s-ar fi întâlnit cu Bakr bin Laden, fratele vitreg al lui Osama bin Laden, şi ar fi acceptat o donaţie în sumă de peste un milion de dolari, conform Rador. Banii au ajuns la fundaţia sa. Publicaţia pretinde că personalul angajat al prinţului l-ar fi rugat să returneze banii, invocând faptul că banii nu ar face bine nimănui din cauza rolului jucat de Osama bin Laden în atacurile teroriste din septembrie 2001. Un purtător de cuvânt al prinţului Charles a declarat că decizia de a accepta banii a fost luată integral de administratorii fundaţiei, iar orice altă tentativă de a descrie situaţia este falsă.
Mai mulţi dintre consilierii prinţului Charles au pledat pentru ca fundaţia să nu accepte acea donaţie din partea bogatei familii a "creierului" atacurilor teroriste comise pe 11 septembrie 2001, Osama bin Laden, potrivit unor surse citate în articolul apărut în săptămânalul britanic.
Deşi membrii acestei familii saudite, care l-au renegat pe Osama bin Laden, nu fac obiectul unor suspiciuni privind o potenţială infracţiune, informaţia publicată duminică atrage din nou atenţia asupra Fundaţiei Prinţului Charles, vizată de o anchetă pe care Poliţia din Regatul Unit a deschis-o în februarie.
Ancheta doreşte să afle dacă donaţiile făcute Fundaţiei Prinţului Charles au fost recompensate cu titluri onorifice şi dacă au sprijinit o cerere de naturalizare a unui om de afaceri saudit, Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz.
Acordul pentru donaţia de 1 milion de lire sterline, dat de "patriarhul" familiei Bin Laden, Bakr bin Laden - fratele vitreg al lui Osama - şi de fratele său Shafik, datează din 2013 din timpul unei întâlniri la Londra între Bakr bin Laden şi prinţul Charles, potrivit Sunday Times.
Ian Cheshire, preşedintele fundaţiei, afirmă că donaţia a fost acceptată în epocă de către cei cinci administratori ai organizaţiei. Scandalul, pentru care Scotland Yard a lansat o anchetă, a fost dezvăluit anul trecut şi a pătat reputaţia prinţului Charles, în vârstă de 73 de ani.
Fostul său valet-adjunct, Michael Fawcett, foarte apropiat de prinţul Charles, este bănuit că s-a folosit influenţa pe care o avea pentru a-l ajuta pe omul de afaceri saudit Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz, un donator generos pentru acţiuni de caritate asociate cu monarhia britanică, să obţină o decoraţie.
Antreprenorul saudit, care neagă că ar fi comis o infracţiune, ar fi donat sume mari de bani pentru mai multe proiecte de restaurare. Michael Fawcett a demisionat în noiembrie 2021.
O anchetă a fost lansată în noiembrie de Agenţia de reglementare a organizaţiilor de caritate din Anglia pentru a examina dacă Fundaţia Mahfouz, creată de bogatul om de afaceri saudit, a încasat donaţii ce erau dedicate Fundaţiei Prinţului Charles.
"Ancheta va examina dacă anumite donaţii primite de Fundaţia Mahfouz erau destinate organizaţiei londoneze sau dacă a fost utilizate în conformitate cu intenţia donatorilor şi dacă ele trebuie înapoiate", a explicat atunci agenţia menţionată, conform Agerpres.
Fundaţia Prinţului Charles, creată în 1986, nu este reglementată însă de această agenţie, dar depinde de comisia scoţiană a asociaţiilor de caritate. Aceasta din urmă a deschis la rândul ei o anchetă, care a vizat însă mai multe sute de milioane de euro donate de un om de afaceri rus.
Grupul Bin Laden, cel mai mare imperiu din Arabia Saudită în domeniul construcţiilor, înfiinţat de tatăl lui Osama bin Laden în 1931, s-a îmbogăţit în timpul ultimelor decenii datorită legăturilor sale apropiate cu familia regală saudită. În prezent, grupul este pe pragul de a se prăbuşi din cauza datoriilor acumulate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News