Mai multe persoane s-au intoxicat grav cu ciuperci după ce au servit cina la mănăstirea Horezu. Poliţia a deschis dosar penal pentru vătămmare corporală din culpă.
Mănăstirea Horezu din Vâlcea se află în mijlocul unui unui scandal mediatic după ce mai multe persoane au acuzat dureri de stomac, greţuri şi vărsături, după cina de duminică seara. În jurul cazului planează mai multe suspiciuni iar internauţii îşi dau cu părerea şi cred că dacă numărul victimelor ar fi fost mai mic nici nu s-ar fi ştiut de incident şi s-ar fi muşamalizat totul. Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Vâlcea au precizat că în acest caz s-a deschis o anchetă penală. „Poliţiştii s-au sesizat din oficiu întocmind un dosar penal sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, scrie Adevărul.
Trei pelerini şi două măicuţe de la Mânăstirea Hurezi au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară după ce, în prima zi de Rusalii, au consumat mâncare de ciuperci la lăcaşul de cult vâlcean, au informat, luni, autorităţile judeţene. Medicii de la Spitalul Judeţean Vâlcea au declarat că toate cele cinci persoane se află în prezent internate la secţia Medicală, starea lor fiind stabilă. "S-au prezentat două măicuţe şi o familie din Suceava, care au declarat că au consumat la masa de la ora 10,00 seara ciuperci culese din pădure. În jurul orei 2,00, au început să se simtă rău şi au solicitat ajutor medical. Primele care au ajuns la spital au fost o măicuţă şi o tânără cazată la mânăstire, cu dureri de burtă, diaree, greaţă şi vărsături, la scurt timp sosind şi părinţii tinerei şi încă o măicuţă, cu aceleaşi simptome. Persoanele respective au fost internate pe secţia Medicală şi sunt stabile în momentul de faţă", a declarat medicul şef al UPU Vâlcea, dr. Florin Nicolae.
Medicii avertizează că sezonul ciupercilor este abia la început, iar cei care nu se pricep mai bine să evite să le consume. Altfel, riscă să se aleagă cu vărsături, diaree şi stări de rău, simptomele putând fi și mai grave. Ciupercile adunate la întâmplare sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicații grave. Simptomele care anunță intoxicația apar după câteva minute, după 3-6 ore sau chiar mai mult. Acestea constau în dureri abdominale, grețuri și vărsături, transpirație abundentă, scaune diareice, parestezii (furnicături ale extremităților), iar în situații foarte grave, stare confuzională, halucinații, convulsii sau comă. Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului. Având în vedere riscurile pe care le presupune intoxicația cu ciuperci, există o singură măsura de a le evita: să fie consumate doar ciupercile care provin din crescătorii specializate și comercializate în magazine și de producători autorizați care beneficiază de aviz sanitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu