Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), Nicolae Manolescu, a afirmat duminică, că membrii autodeclaratei 'conduceri a USR' vor fi excluşi din acest for, în cadrul Consiliului Naţional care se va întruni luni.
'Deocamdată, îi dăm afară pe toţi cei care s-au ales în conducere. Mâine (n.r. - luni) avem Consiliu. Vor trebui să facă lista completă dacă vor să se ducă la judecătorie şi atunci o s-o aflăm şi noi', a spus Manolescu.
El a explicat că un grup de 15 scriitori - membri şi nemembri ai Uniunii - au convocat 'ilegal' o Adunare Extraordinară în care 's-au ales' în conducerea USR.
'Au convocat în mod ilegal, nestatutar, o adunare, la care au participat vreo 15 - 20 şi s-au ales şi nu mai ştiu ce vor să facă pe-acolo.... Au anunţat în ziar şi noi am dat un comunicat că povestea e ilegală, pentru că nu se poate face Adunare Generală Extraordinară, conform statutului, decât dacă o convoacă preşedintele, consiliul sau o treime din membri. Ceea ce înseamnă 800. Asta nu i-a împiedicat s-o facă. S-au ales, dar o să-i contestăm în justiţie', a declarat Manolescu.
Acesta a anunţat că următoarele alegeri pentru conducerea USR vor avea loc în 2018.
'Dacă mă joc - mâine, noi doi, mai găsesc pe cineva şi convocăm o Adunare Generală a Academiei Române, ne alegem preşedinţi, vicepreşedinţi şi ne ducem la justiţie să ne înscriem. Ei cam asta au făcut. Mai ales că unii dintre cei care s-au ales sunt daţi afară din Uniune, aşa că nici măcar membri nu sunt. Au fost vreo şase-şapte să zic aşa şi vreo zece membri', a spus Manolescu, menţionând că aceştia vor fi 'daţi afară din USR.
Ce dorește autointitulata conducere
Potrivit unui comunicat al autointitulatei conduceri (Consiliul Director ) a USR, 'în luna februarie 2015, Comitetul de iniţiativă al Adunării Generale a Asociaţiei Uniunea Scriitorilor din România a cerut convocarea unei Adunări Generale Extraordinare'.
'Conform OG 26/2000, după expirarea termenului legal de un an, orice membru are dreptul să o convoace. Comitetul de iniţiativă a procedat în consecinţă. În luna februarie a fost postat convocatorul pe site-ul www.alegeriusr.ro, trimis prin poştă electronică spre membri şi publicat în trei ziare de circulaţie naţională: Adevărul, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei. Termenul a fost de o lună, conform legii. Pe data de 18 martie, cvorumul nu a fost întrunit, astfel că Adunarea Generală Extraordinară a fost reconvocată, conform legii, după 24 de ore, pe 19 martie, în sediul Colegiului Naţional 'Mihai Viteazul', din Capitală', se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, Adunarea Generală Extraordinară a hotărât: eliminarea din Statutul USR a prevederilor abuziv şi ilegal introduse în 2009 şi 2013 de fosta conducere USR privind libertatea oricui de-a modifica statutul 'după împrejurări'; limitarea la două a numărului de mandate pentru funcţiile de conducere, reducerea raţională a libertăţilor financiare şi de decizie ale conducerii, adaptarea cuantumului cotizaţiei la posibilităţile economice ale membrilor, anularea sancţiunilor abuzive, inclusiv a excluderilor decise de fosta conducere, precum şi solicitarea unui audit financiar extern, pentru elucidarea modului în care au fost administrate fondurile publice şi resursele proprii ale USR.
De asemenea, a fost votată o nouă conducere: Cristian Teodorescu - preşedinte al USR, Florin Iaru şi Dan Mircea Cipariu - vicepreşedinţi. Din Consiliul Director fac parte Ioana Crăciunescu, Grigore Şoitu, Cosmin Perţa, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu şi Valeriu Mircea Popa. Din Comisia de cenzori fac parte Carmen Ionescu, Dan Iancu şi Daniel Vorona.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu