Scandal la Vatican. 10 persoane, inclusiv un cardinal, judecate pentru infracțiuni financiare

Foto: Aliona & Pasha - Pexels
Foto: Aliona & Pasha - Pexels

Un judecător de la Vaticanu a dispus sâmbătă ca 10 persoane, inclusiv un cardinal italian, să fie judecați pentru presupuse infracțiuni financiare, inclusiv delapidare, spălare de bani, fraudă, extorcare și abuz de serviciu, anunță Reuters.

Printre acuzați se numără Cardinalul Angelo Becciu, precum și foștii șefi ai unității de informații financiare a Vaticanului și doi brokeri italieni implicați în cumpărarea de către Vatican a unei clădiri într-o zonă de lux din Londra.

Becciu, pe care Papa Francisc l-a demis anul trecut și care și-a clamat mereu inocența în timpul unei investigații de doi ani, a devenit cel mai înalt oficial al Vaticanului pus sub acuzare pentru presupuse infracțiuni financiare.nConform legii bisericești, papa a aprobat personal decizia judecătorului de a-l investiga și acuza pe Becciu. Acuzațiile includ delapidare și abuz în serviciu.

Brokerii italieni Gianluigi Torzi și Raffaele Mincione au fost inculpați pentru delapidare, fraudă și spălare de bani. Torzi, pentru care magistrații italieni au emis un mandat de arestare în aprilie, a fost de asemenea acuzat de extorcare. Ambii au negat acuzațiile.

Patru companii asociate cu inculpați individuali, două din Elveția, una din Statele Unite și una din Slovenia, au fost de asemenea puse sub acuzare. Procesul urmează să înceapă pe 27 iulie la Vatican, se arată într-un comunicat, citează Mediafax.

Vatican, decizie radicală privind lupta împotriva homofobiei în Italia

Vaticanul se opune unui proiect de lege dedicat luptei împotriva homofobiei în Italia, o intervenţie diplomatică neobişnuită în problemele interne italiene, a informat marţi cotidianul Corriere della Sera, preluat de AFP. Proiectul de lege aflat în dezbatere în Senat îşi propune să pedepsească actele de discriminare şi incitare la violenţă împotriva homosexualilor, lesbienelor, persoanelor transgender şi persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit ziarului, o "notă verbală" diplomatică a fost înmânată pe 17 iunie de către arhiepiscopul Paul Gallagher - însărcinat cu relaţiile Vaticanului cu alte state - ambasadei italiene pe lângă Sfântul Scaun.

Această notă, nesemnată, susţine că anumite părţi ale proiectului de lege italian încalcă tratatul bilateral în vigoare între Italia şi Sfântul Scaun, punând sub semnul întrebării libertatea garantată a Bisericii Catolice în materie de organizare şi exercitare a cultului, precum şi libertatea de expresie acordată credincioşilor şi asociaţiilor catolice, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel