TAROM se confruntă cu un scandal major după ce s-a descoperit că un angajat fără licență completă a semnat lucrări tehnice pentru avioane. Deși conducerea companiei încearcă să minimalizeze impactul, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a suspendat activitățile legate de componente, iar avioanele au fost blocate la sol. Incidentul scoate la iveală probleme grave de supraveghere și neglijență managerială în cadrul TAROM.
Citește și: TAROM folosește avioane despre care NTSB spune că prezintă probleme la sistemul de control al direcției
TAROM se află în centrul unui scandal de proporții după ce a ieșit la iveală că un angajat fără licență completă a fost responsabil pentru verificarea tehnică a unor avioane. Potrivit surselor DCNews, respectivul angajat, care nu avea autorizație pentru partea electrică și aparatura de bord, a semnat lucrări atât pentru TAROM, cât și pentru alte companii aeriene. Această gravă neglijență din partea conducerii TAROM a dus la blocarea mai multor aeronave la sol, întrucât echipamentele verificate trebuie acum reevaluate de urgență.
În urma descoperirii acestei nereguli, Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) a suspendat toate activitățile TAROM legate de componentele tehnice verificate de angajatul în cauză, o măsură fără precedent care afectează grav operațiunile companiei. Blocarea avioanelor la sol are impact direct asupra programului de zbor, punând sub semnul întrebării capacitatea TAROM de a asigura siguranța pasagerilor.
Alexandru Anghel, purtătorul de cuvânt al TAROM, a oferit o serie de precizări. Într-o declarație exclusivă pentru DCNews, acesta a confirmat că, în cadrul unui audit realizat de AACR pe 4 octombrie 2024, s-a constatat că angajatul și-a reînnoit licența doar pentru componente hidraulice, însă nu a făcut același lucru pentru alte două categorii importante, inclusiv partea electrică.
“Referitor la situația menționată, facem următoarele precizări: Cu ocazia auditului efectuat la data de 4 octombrie 2024, de către inspectorii de la Autoritatea Aeronautica Civilă Română, s-a constatat faptul că unul dintre angajații TAROM își reînnoise licența la termenul prevăzut doar parțial, mai exact doar pe componente hidraulice și nu și pe alte două categorii deținute anterior. Având în vedere situația, TAROM a colaborat cu specialiștii AACR, astfel că autorizarea interna a angajatului companiei aeriene a fost suspendată.
Subliniem faptul că activitatea desfășurată de acest angajat nu are un impact asupra siguranței zborurilor sau stării tehnice a aeronavelor TAROM și nu influențează programul de zbor. Totodată, subliniem că procesul de autorizare internă pentru activitățile tehnice este unul periodic, prin care toți angajații companiei cu astfel de atribuții trec conform normelor și reglementărilor aplicabile”, a spus Anghel.
Cu toate acestea, declarația reprezentantului companiei ridică semne de întrebare cu privire la modul în care TAROM gestionează verificările și licențele tehnice ale angajaților săi, lăsând loc pentru acuzații de neglijență managerială. Faptul că o persoană fără calificările necesare a fost autorizată să semneze lucrări atât de sensibile subliniază grave deficiențe în controlul intern al companiei.
Deși TAROM insistă că „activitatea desfășurată de acest angajat nu are un impact asupra siguranței zborurilor”, realitatea este că avioanele implicate au fost blocate la sol, iar toate echipamentele verificate de acesta trebuie recontrolate. AACR a impus măsuri stricte, suspendând complet activitățile legate de componente până la o nouă inspecție.
Situația atrage atenția asupra problemelor profunde din cadrul companiei, care se confruntă deja cu dificultăți financiare și operaționale. Neîndeplinirea procedurilor de verificare internă adecvată ar putea avea consecințe pe termen lung asupra reputației TAROM și încrederea publicului.
Mai citește și: FACIAS dă în judecata TAROM: Contracte ținute la secret!
Această situație pune serios sub semnul întrebării capacitatea TAROM de a asigura un control riguros asupra activităților tehnice critice. Deși compania susține că incidentul nu afectează zborurile, blocarea avioanelor la sol sugerează o altă realitate: neglijența managerială și supravegherea defectuoasă au dus la un scandal ce riscă să afecteze grav imaginea companiei aeriene naționale.
În condițiile în care TAROM trece printr-un amplu proces de restructurare, această situație de criză nu face decât să adâncească problemele companiei, iar publicul rămâne cu întrebări cu privire la siguranța și responsabilitatea acesteia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu