EXCLUSIV  Scandal național! Cum a fost 'mutilată' cetatea Capidava- FOTO

foto: capidava.ro
foto: capidava.ro

Bătaie de joc la cetatea Capidava. Restaurarea cetății, sistată în urma unei anchete DNA, a fost făcută într-un mod scandalos. 

Consiliul Județean Constanța a câștigat proiectul de restaurare cu fonduri europene a cetățenii Capidava. Proiectul se numește “Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic cetatea Capidava”.

Valoarea la care se ridică este de 74 de milioane de lei, bani europeni. Pe site-ul cetății scrie că proiectul de restaurare este unul “de mare complexitate”, cu “implicații multiple”, “antrenează parteneri, responsabilități, considerente de ordin științific și cultural, turistic și, mai presus de orice, presupune intervenția, acțiunea responsabilă asupra unui monument de valoare excepțională petru frontiera romană și bizantină a Dunării de Jos”. Restaurarea cetății Capidava s-a considerat a fi necesară pentru “a asigura un spațiu moderne de expunere a rezultatelor cercetării, de depozitare și de valorificare culturală”. 

Lucrarea, sistată în urma cercetărilor DNA

La sfârșitul anului 2015, lucrarea, finalizată în proporție de 80%, a fost sistată din cauză că administratorul firmei SC Mara Construct SRL, Constantin Dima, a fost arestat, iar constructorul nu își mai poate duce la bun sfârșit îndatoririle. Atunci, vicepreședintele CJC, Cristinel Dragomir, spunea că singura soluție este o nouă licitație pentru a desemna un nou constructor, dar acest lucru se va face după o serie de evaluări. Proiectul de restaurare trebuia finalizat până în iunie 2016, în caz contrar, CJC risca să dea înapoi toți banii europeni obținuți. Până la momentul sistării lucrărilor, au fost cheltuiți 36 de milioane de lei. CJC s-a constituit ca parte civilă în procesul împotriva administratoului SC Mara Construct SRL pentru a nu pierde banii. Cristinel Dragomir explica, potrivit presei locale, că “relația noastră cu firma este foarte bună, dar trebuie să recuperăm suma cheltuită, în cazul în care ni se vor retrage toate fondurile”.

Acuzațiile DNA

Administratorul Constantin Dima este cercetat penal de procurorii DNA pentru constituire a unui grup infracțional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, obținere ilegală de fonduri, evaziune fiscală și spălare de bani. Alături de el, sunt cercetați și trei funcționari CJC. 

Dosarul a fost deschis ca urmare a sesizării ANAP-ului (Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice) către DNA. Mara Construct nu ar fi trebuit să câștige proiectul de restaurare a cetății Capidava. În plus, constructorul este abonat la contracte pe bani publici, potrivit justitiecurata.ro.

Ce găsești dacă ajungi acum la cetatea Capidava 

(w670)

(w670)(w670) 

Aceasta este lucrarea în care s-au investit 36 de milioane de lei. Par primele cărămizi ale unei locuințe, bolțari. Astfel a fost “restaurată” cetatea Capidava. Materialul de construcție este modern, nu este similar celui original, din pietre mici neregulate. Construcția pare a fi făcută, pentru ochiul unui turist din bolțari ‘mai buni’. Nu respectă nici structura, nici forma materialului original de construcție. În plus, cetatea Capidava nu este doar “mutilată”, ci si ascunsă. Acest zid pe care-l vedeți în poze îmbracă sau ascunde zidul original al cetății. Așa a ajuns cetatea Capidava îngropată de ziduri moderne.

Scandalul a izbucnit încă din timpul Guvernării Victor Ponta. Ministerul Culturii a fost sesizat de atunci și a început verificările cu arhitecți și arheologi. Ce face acum Ministerul Culturii? Nu știm, pentru că nu răspunde. Nici Consiliul Județean Constanța nu a răspuns pânâ în momentul publicării acestei știri. 

Istoric

Capidava a fost centru fortificat geto-dac, apoi, în timpul Imperiului Roman a avut un rol strategic pe linia de apărare a Dunării. A fost distrusă de goți în secolului III și refăcută în secolul IV. Izvoarele din secolele IV-VI atestă o unitate de cavalerie – Cuneus equitum Solensium – și unitățile de equites scutarii și vexillatio Capidavensium. Fortul a fost părăsit după invazia cutrigurilor (559). După retragerea oficală romano-bizantină din Dobrogea (circa 600), cetatea fost reclădită de bizantini în secolul X, adăpostind de asemenea și populația băștinașă. Incendiul provocat de pecenegi în 1036 a dus la abandonarea definitivă a acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel