Compania chineza care a semnat cu România memorandumul pentru Reactoarele 3 si 4 este acuzata de guvernul SUA de spionaj nuclear, potrivit departamentului de justitie al SUA, citat de The Guardian, preluat de hotnews.ro.
Potrivit actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation si aceasta companie au conspirat in mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear in China fara aprobarea SUA, "cu intentia de a asigura un avantaj pentru Republica Populara China".
Procurorul general adjunct al SUA, John P. Carlin a spus ca "Allen Ho, la indicatiile unei companii chineze de energie nucleara detinuta de stat ar fi abordat si recrutat experti nucleari rezidenti in SUA pentru a furniza asistenta integrala pentru dezvoltarea si producerea de material nuclear special in China".
"El a facut acest lucru fara sa se inregistreze la Departamentul de Justitie ca agent al unei natiuni straine si fara autorizatie din partea Departamentului SUA pentru Energie", a explicat procurorul general adjunct.
"Punerea sub acuzare a celor care incearca sa eludeze legile SUA prin obtinerea de tehnologie nucleara importanta, pentru tari straine, este o prioritate a Diviziei de Securitate Nationala", a adaugat Carlin.
[citeste si]
Ho ar fi lucrat ilegal pentru China din 1997 pana in aprilie 2016, se spune in actul de acuzare.
Pedeapsa maxima pentru conspiratii pentru angajarea si participarea ilegala in dezvoltarea de material nuclear in afara SUA este de inchisoare pe viata si amenda de 250.000 de dolari.
Născut în China şi devenit cetăţean american, Szuhsiung Ho, alias Allen Ho, 'este suspectat că ar fi abordat şi ar fi înrolat - la cererea unei societăţi nucleare publice chineze - experţi în domeniul nuclear care lucrează în SUA cu scopul de a obţine o asistenţă completă pentru dezvoltarea şi producerea unor substanţe nucleare speciale în China', a indicat Ministerul american al Justiţiei într-un comunica
Nuclearelectrica a semnat pe 9 noiembrie 2015, cu reprezentantii companiei China General Nuclear Power Corporation, Memorandumul de Intelegere privind construirea Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda.
Compania de proiect va fi una de tip "joint-venture", în care CGN va deține cel puțin 51% din capitalul social, în conformitate cu Strategia de Continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă, aprobată de Guvernul României în anul 2014. Nuclearelectrica va veni cu aport în natură în noua societate, adică cele două reactoare a căror construcţie în fost demarată încă din timpul comunismului.
Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă presupune construcția a încă două reactoare de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh și o durată de viață de 30 de ani, cu posibilitatea de extindere pe încă 25 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci