Scandal pe data alegerilor prezidențiale. Kelemen Hunor: Această guvernare e compromisă. PNL a șubrezit autoritatea premierului

Inquam Photos / Cornel Putan
Inquam Photos / Cornel Putan

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a comentat situația din interiorul coaliției privind neînțelegrile legate de data alegerilor prezidențiale.

"Această guvernare este compromisă în totalitate"

"Această situație e absolut hilară, nu ar trebui să se întâmple așa. În martie, au anunțat un calendar pentru tot anul, a fost și decizie aprobată de BPN al PNL și calendar asumat. S-au răzgândit! E inacceptabil să se răzgândească. E inacceptabil față de cetățeni și e inacceptabil față de partenerii din Coaliție, cei cu care guvernezi. Să nu te ții de cuvânt, să schimbi permanent planul în funcție de interesele tale personale este inacceptabil. Să vii cu argumente penibile, că vara e cald și că oamenii au concediu, dar toamna oamenii merg la câmp să recolteze, toamna și mai târziu e frig... Nu trebuie să vii cu astfel de argumente. Știai și în martie că vara e cald. Din acest punct de vedere, cred că nu mai există încredere în Coaliție pentru o guvernare eficientă.

Am impresia că această guvernare este compromisă în totalitate și mai au 6 luni de tras împreună, dacă reușesc. Am auzit că vor și după 2024. Într-o așa situație, cu astfel de jigniri, mi-e greu să cred că ei vor reuși să guverneze eficient, împreună, în interesul oamenilor. Pe de altă parte, dacă premierul este pus într-o situație fără precedent, înseamnă că PNL a șubrezit foarte tare autoritatea premierului și el trebuie să facă ceva - lansează consultări cu celelalte partide. Dar stabilirea datei alegerilor este atributul Guvernului, nu al ministrului de Interne, nici al liderului de la Senat. De aceea trebuie să vină cu o propunere și să găsească o soluție administrativă și juridică. De aceea este premier, să aprobe hotărârile Guvernului.

Vezi și: PNL hotărâse încă din luna martie ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie. Documentul care spune tot

Ciolacu: „Onoarea nu e doar pe panouri” / Chirieac: „Ar putea fi un ultimatum voalat. Are dreptate”

"E foarte clar, e simplă treaba"

Din punctul nostru de vedere, octombrie e o perioadă destul de bună. Inițial, acum ceva vreme când am depus proiectul de lege privind posibilitatea de a muta alegerile prezidențiale mai repede, ne-am gândit la octombrie. Ei au modificat pentru septembrie - a fost amendamentul lor în Parlament. Noi am propus 60 de zile, nu 90 de zile. PNL a cerut 90 de zile, fiindcă au vrut alegeri în septembrie. E foarte clar, e simplă treaba. Îmi aduc aminte când am discutat proiectul. Se poate în octombrie, dacă nu, în noiembrie, dar trebuie separate parlamentarele de prezidențiale.

Poți să faci campania împreună, în același timp și în 3, 4 săptămâni diferite - 24 noiembrie, 30 noiembrie și pe 8 decembrie primul tur de parlamentare, al doilea tur. Fiindcă atunci fiecare om votează în cunoștință de cauză, pentru fiecare - președinte, apoi pentru Parlament, și apoi turul doi pentru președinte. Sunt multe variante, ar trebui să se înțeleagă ei între ei, că de aceea sunt în Coaliție și de aceea stabilește Guvernul și nu opoziția data alegerilor. Dacă se face întâlnirea, vom fi prezenți. Am zis că am vorbit cu Marcel Ciolacu și am pormis că venim la consultări, dar tot Guvernul trebuie să dea Hotărârea de Guvern. Și aici ar trebui mai multă responsabilitate din partea liberalilor", a spus Kelemen Hunor, la Digi 24.

Vezi și: Consultări pentru data alegerilor prezidențiale. Nicolae Ciucă nu ar fi fost invitat. Discuții separat, ulterior

 Alegerile prezidențiale, "în termenele legale". Nicolae Ciucă (PNL) susține că "discuțiile trebuie să aibă loc pe bază de principii" 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel