Scandal pe Legea defăimării în Parlament. Ședința Camerei Deputaților, suspendată

Legea defăimării inițiată de președintele PSD, Liviu Dragnea, a stârnit un adevărat scandal în Camera Deputaților, for decizional. 

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Ludovic Orban, a anunţat că PNL va sesiza Comisia juridică. El a susținut că preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a încălcat Regulamentul în conducerea şedinţei în care a fost luată în discuţie legea demnităţii.

Atacul lui Ludovic Orban

"Pe procedură vă anunţ că vom sesiza Comisia de disciplină şi imunităţi privitor la încălcarea sistematică a domnului preşedinte Zgonea a Regulamentului Camerei Deputaţilor în conducerea şedinţei. Domnule preşedinte, de la începutul acestei şedinţe a plenului Camerei Deputaţilor am asistat cum încălcaţi sistematic Regulamentul Camerei. Aţi întârziat la începerea şedinţei, aţi tras de timp până la venirea şefului dvs de partid, v-aţi dat cuvântul şi aţi vorbit cinci minute jumătate, deşi intervenţiile pe procedură sunt limitate", a spus Ludovic Orban în plenul Camerei Deputaţilor. El a atras atenţia că Valeriu Zgonea trebuia să îl trateze pe Liviu Dragnea ca simplu deputat: "L-aţi lăsat pe domnul Dragnea să vorbească şase minute nu pe procedură, ci pe fondul proiectului de lege, permiţându-i la punctul de procedură să ţină discursuri politice. Vă atrag atenţia: suntem în Parlament, Camera Deputaţilor, nu suntem la o şedinţă a PSD în care dvs să vă trataţi şeful de partid ca şef de partid. Trebuia să îl trataţi ca simplu deputat, să respectaţi Regulamentul şi în privinţa lui, şi în privinţa dvs. De asemenea, am să îi dau un răspuns domnului Dragnea: suntem intoleranţi faţă de cei care calcă sistematic în picioare Regulamentul Camerei Deputaţilor, bunul simţ şi care nu îi respectă pe colegi atunci când abuzează de faptul că sunt la conducerea acestei Camere".

Replica lui Valeriu Zgonea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri că grupul parlamentar al PNL face un joc politic, după care dă vina pe PSD, deşi liberalii sunt cei care au inventat cutuma care permite punerea pe ordinea de zi a proiectelor de lege care nu au raport, sub rezerva primirii acestuia.

"Ei îşi fac jocurile politice şi apoi dau vina pe PSD. PSD nu are nicio vină, să-şi găsească o majoritate şi să facă recomandări la regulament, astfel încât dumneavoastră să înţelegeţi ce se întâmplă. În acest moment, avem o mare problemă, nu putem să scoatem de pe ordinea de zi un proiect de lege care a fost introdus în baza cutumei pe care din 2005 încoace grupul PNL a inventat-o, punerea pe ordinea de zi sub rezerva primirii raportului. Ce înseamnă asta? Că se încalcă prevederile cu bună ştiinţă, cu acordul comitetului liderilor care fac ordinea de zi. Ei trebuiau să nu introducă pe ordinea de zi proiectele care nu au raport", a spus Valeriu Zgonea la Palatul Parlamentului.

"Este un joc politic"

"Atunci au găsit acest instrument şi au găsit dimineaţă cuiul lui Pepelea, vezi Doamne, că pentru prima dată în istoria Parlamentului un proiect de lege a venit de la Comisia juridică şi de la cea a drepturilor omului cu câteva ore înainte de începerea plenului, chestiune pe care ei au discutat-o şi au aprobat-o în Biroul permanent sub rezerva primirii raportului. Altfel, nu era nimeni inconştient. Este un joc politic şi mie îmi pare rău că, în loc să vedem ce se întâmplă cu această lege şi care sunt valorile ei, discutăm pe fond. Pe fond, regulamentul bate cutuma, trebuie să fim corecţi şi să respectăm regulamentul, iar eu nu am altceva de făcut decât să accept pauza de consultări urmând ca după aceea să convoc un Birou permanent în care comitetul liderilor să propună o nouă ordine de zi", a încheiat Valeriu. 

Urmarea... 

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost suspendată miercuri, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a convocat Biroul permanent pentru stabilirea unei noi ordini de zi.

"Constat că liderii grupurilor parlamentare nu s-au înţeles, suspend şedinţa şi convoc Biroul permanent al Camerei pentru un nou proiect al ordinii de zi. Suntem într-un clenci pe care trebuie să îl recunoaştem. Pe de o parte, plenul nu a acceptat să scoată de pe ordinea de zi, conform votului, proiectele de legi care nu respectă articolul 69, iar preşedintele de şedinţă nu are niciun atribut de a scoate el unilateral un proiect de lege de pe ordinea de zi, deci ne întoarcem la comitetul liderilor în Biroul permanent pentru a discuta o nouă ordine de zi care să fie în conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei", a anunţat Zgonea în plen. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel