A fost scandal, astăzi, în Parlamentul României.
UPDATE: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a început, luni, dezbaterile generale asupra proiectului de lege privind abuzul în serviciu.
Până marţi, la ora 13,00, se vor depune amendamente, iar comisia se va reuni tot marţi, de la ora 15,00. Vicepreşedintele comisiei, deputatul PNL Ioan Cupşa, a declarat că pragul privind abuzul în serviciu trebuie stabilit şi asumat de coaliţia de guvernare, potrivit Agerpres.
"Desigur, ministrul Justiţiei are un rol foarte important şi răspunde şi dânsul politic. Coaliţia trebuie să-şi asume care va fi acel prag. Încă nu ştim care va fi acel prag. Sunt decizii politice importante", a arătat Cupşa.
Deputatul USR Stelian Ion a declarat că legislaţia penală trebuie adusă în acord cu deciziile CCR.
"Dacă ne grăbim acum, cu toată buna credinţă pe care putem să o găsim la această masă, sau vom greşi şi vom ajunge din nou la CCR, nu peste două săptămâni, ci peste doi-trei ani de zile. (...) Nu doar pragul de abuz în serviciu reprezintă problema", a declarat deputatul USR Stelian Ion.
_________________________________________________________________________________
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a acuzat, luni, grupurile parlamentare ale PNL şi PSD de "dispreţ la adresa Parlamentului", pentru că ar fi întârziat aproape o oră la şedinţa de plen, programată să înceapă la ora 16,00, din cauza unor discuţii avute cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pe tema pragului referitor la abuzul în serviciu, scrie Agerpres.
El i-a atras totodată atenţia ministrului Predoiu că lucruri atât de importante pentru ţară "nu se discută în spatele uşilor închise".
"Este pentru prima dată, de când sunt în Parlament, când două grupuri parlamentare îşi bat joc de această instituţie şi nu vin la program. (...) O asemenea întârziere arată dispreţul PSD şi PNL pentru întregul Parlament, pentru cetăţenii reprezentaţi în acest Parlament. Dacă domnul ministru vrea să discute cu grupurile parlamentare, are un cadru instituţional prin care poate face asta. (...) Ministrul Predoiu poate veni oricând în Parlament să discute cu tot Parlamentul despre lucruri atât de importante pentru ţară, care sunt discutate pe şestache în spatele uşilor închise", a declarat Moşteanu în plenul Camerei Deputaţilor.
Anterior şedinţei de plen, Ionuţ Moşteanu a intrat, însoţit de mai mulţi colegi din USR, în şedinţa grupului deputaţilor PSD şi le-a cerut acestora "să vină la muncă în plen".
"De jumătate de oră stăm ca aceşti oameni să se hotărască asupra unor amendamente pe care ei le vor pe repede înainte. Şi mi se pare inacceptabil la adresa Parlamentului. Să vină în plen. Plenul şi comisiile sunt locurile în care se exercită puterea parlamentară, nu în spatele uşilor închise, şi asta am venit să le transmitem. Le cer PSD-iştilor şi PNL-iştilor să vină şi să dezbată în plen, nu în spatele uşilor închise. (...) În Parlament trebuie să respectăm un program", a afirmat Moşteanu în faţa biroului unde avea loc şedinţa grupului parlamentar al PSD.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a cerut prelungirea programului cu o oră.
"Îmi cer scuze faţă de colegii parlamentari şi de colegii din Guvern că ne-au aşteptat 45 de minute, că am avut o discuţie cu ministrul Cătălin Predoiu, pentru a ne lămuri cu privire la pragul de abuz în serviciu", a arătat Simonis.
Propunerea a fost acceptată cu 126 de voturi "pentru", 13 voturi "contra" şi două abţineri.
Alfred Simonis a declarat că decizia finală cu privire la pragul pentru abuz în serviciu se va lua în coaliţie marţi, când Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va dezbate proiectul de lege cu amendamente.
"Am avut o întâlnire la grup cu ministrul Predoiu, la invitaţia mea. Nu a avansat alte sume, alte cifre, din punctul meu de vedere rămâne propunerea Ministerului Justiţiei la 9.000 de lei. Dacă în coaliţie mâine... Cred că două salarii minime înseamnă 6.000 de lei, mai puţin important decât 6, 7, 8 sau 9.000 de lei este să ne asigurăm că acest prag va fi unul acceptat de Curtea Constituţională şi legea, care e şi jalon în PNRR - deci de care depind un miliard de euro, sau care este suma exactă nu o ştiu, oricum întreaga cerere 3 de plată este undeva la 2,7 miliarde de euro -, va trece de CCR, iar CCR va considera că această sumă nu e derizorie", a spus Simonis la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că ministrul Justiţiei consideră că 9.000 de lei este "e o sumă care poate să nu fie considerată derizorie de către CCR".
"Legea a venit acum 2 ore la Camera Deputaţilor, a fost distribuită către comisii în urmă cu o oră. În seara aceasta, la ora 17,00, încep dezbaterile la Comisia juridică, vor fi dezbateri generale, urmând ca mâine să se înceapă şi cu amendamente. Termen pentru amendamente este ziua de mâine, până la începerea comisiei. Mâine, în funcţie de ce se va decide în coaliţie, la propunerea ministerului, va ieşi din comisie cea mai bună variantă", a explicat social-democratul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News