Un avion de vânătoare rusesc Su-24 a fost doborât de Turcia. Este un eveniment fără precedent, cel puțin în ultimii 50 de ani, în care o forță NATO țintește un avion al Rusiei.
Moscova a recunoscut că-i aparține avionul Su-24, doborât de atacul avioanelor F16 în Siria, aproape de frontiera cu Turcia. Rusia acuză Turcia că a acționat abuziv, trăgând și în pilotul avionului care a reușit să se catapulteze. Turcia spune că a somat timp de cinci minute avionul rusesc. Au fost emise nu mai puțin de zece avertizări înainte de a interveni avioanele F16. NATO s-a reunit de urgență. Concluzia a fost că avionul militar rus a violat spațiul aerian turcesc. Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a considerat, însă, că este o lovitură în spate din partea complicilor teroriștilor, subliniind că "vom analiza ce s-a întâmplat foarte serios și aceste eveniment tragic va avea consecințe serioase pentru relațiile ruso-turce".
Suntem sau nu în pragul războiului? Escaladează lupta împotriva ISIS într-una între forțele care încearcă să oprească Statul Islamic? A provocat Rusia? Turcia a exagerat? Sunt întrebări cheie în urma unui incident care a pus pe jar NATO și Rusia.
Relațiile ruso-turce
Relațiile dintre Turcia și Rusia s-au deteriorat după ce Rusia a început să bombardeze satele de turkmeni din Siria și a încălcat în octombrie spațiul aerian turc. Și atunci a avut loc o întâlnire de urgență a NATO, când președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a avertizat Rusia ca va îngheța relațiile din domeniul energiei, care aduc companiilor ruse de stat miliarde de dolari anual. Turcia, însă, este dependentă de gazele rusești într-un grad înalt. Turcia și Rusia au relații strânse și în ceea ce privește energia nucleară. În 2013, investițiile Ankarei în Rusia depășeau 740 de miliarde de dolari. Investițiile Kremlinului în Turcia este de până la 1,5 miliarde de dolari. Firmele de construcții turce au câștigat contracte importante în Rusia, sub Putin. Rusia exportă în Turcia bunuri în valoare de 25 de miliarde de dolari, anual. Kremlinul importă de la turci bunuri de șase miliarde de dolari.
[citeste si]
"Turcia, la fel ca oricare ţară, are dreptul să îşi apere teritoriul şi spaţiul aerian. Dar este important ca turcii şi ruşii să iniţieze dialogul pe tema acestui incident şi să ia măsuri pentru a descuraja orice escaladare a situaţiei", a subliniat preşedintele SUA, Barack Obama, despre această situație.
Votează în sondajul dcnews.ro părerea ta despre relațiile ruso-turce și conflictul declanșat de doborârea unui avion rusesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News