Scandal UNATC. Decizie în cazul lui Andrei Rus

Criticul de film Andrei Rus, în cazul căruia Comisia de Etică a UNATC a propus desfacerea contractului de muncă nu va fi dat afară din instituţie, dar va fi sancţionat.

VEZI ȘI: Ce se ascunde în spatele scandalului UNATC. Doru Ana, despre paradoxul conflictului - EXCLUSIV

Andrei Rus a scris, pe contul său de Facebook, despre decizia pe care a luat-o Senatul UNATC, în urma unei şedinţe care a durat "peste şapte ore".

"În cadrul unei ședințe a Senatului UNATC care a durat peste șapte ore s-a ajuns într-un final la votul privind desfacerea contractului meu de muncă, propus în urmă cu o lună de membrii comisiei de etică. Într-o primă rundă de vot secret, senatorii UNATC au decis la un vot diferență să mă păstreze în sânul comunității. Dar pentru că nu puteam să scap chiar nepedepsit, au mai dezbătut aprins câteva ore și au ajuns la concluzia că trebuie să primesc dintr-un foc nu mai puțin de trei sancțiuni, mai exact pe primele trei din cartă premergătoare suspendării și, apoi, desfacerii contractului. Cele trei articole din cartă care stau la baza sancțiunii de azi sunt următoarele:

a). avertisment scris - l-am bifat;

b). diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control - în cazul meu, s-a decis scăderea salariului, timp de un an, cu 15 la sută din 1500 RON lunar (partea hilară este că au decis cu nonșalanță acest lucru oameni care au salarii ce ajung de multe ori la 6, 8 sau chiar 10 mii de RON lunar; dar să trecem peste acest detaliu);

c). suspendarea, pe o perioadă determinată de timp, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau de licenţă - aici nu e foarte clar dacă s-a votat tot acest cârnat de interdicții (deoarece, din patru surse prezente în Senat cu care am vorbit recent, două își amintesc că am primit doar interdicție de a candida pentru un post didactic superior, iar două își amintesc și de restul); cert este că e vorba despre o perioadă de cinci ani în care se vor aplica respectivele interdicții", a anunțat Andrei Rus.

CITEȘTE ȘI: Florin Zamfirescu: Laș, mincinos, lăudăros și complexat. Mi-e greu să mă opresc

Când a debutat conflictul

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit în martie 2015, când redacţia revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect iniţiat şi sprijinit de UNATC şi realizat în proporţie de 90% de studenţi ai facultăţii de film din cadrul universităţii, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii, Adrian Titieni, în care susţinea că, "în luna iulie a anului 2014, consiliul de administraţie al UNATC - din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron şi Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoşeneanu (Film) şi Paul Chiribuţă (Teatru), preşedintele Senatului, Laurenţiu Damian (care între timp a demisionat din funcţie, n.r.), şi directorul general administrativ, Emil Banea - a hotărât, în absenţa decanului Facultăţii de Film, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări".

Pe de altă parte, pe 17 martie, conducerea UNATC a precizat că "revista Film Menu NU este în pericol!", adăugând că "niciodată nu s-a pus problema desfiinţării acestei reviste". De asemenea, conducerea UNATC a spus că aşteaptă "scuze public, erori se pot produce oricând şi de către oricine". "Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universităţii nu au pus vreodată în discuţie suprimarea revistei sub orice formă", a spus UNATC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel