Un scandal declanșat de mass media va duce la alegeri anticipate în Polonia. În presă au apărut câteva înregistrări compromițătoare cu ministrul de Interne. După ce a fost publicat articolul, la redacția Wprost a fost efectuată o descindere a Poliției, care a cerut înregistrările și laptop-ul redactorului șef, Sylwester Latkowski. În fața uriașului scandal public declanșat, Ministerul de Interne a dat înapoi. Poliția a părăsit sediul ziarului, unde se organizaseră baricade și grupuri de protest, iar premierul a revenit asupra primelor sale declarații.
Mugur Ciuvică a comentat acest subiect pentru DC News.
"Din câte știu, este vorba despre o intervenție abuzivă a Poliției care încalcă libertatea presei dintr-o țară europeană. Ce mi s-a părut mie foarte interesant - și iarăși trebuie să ne deosebim de Polonia, iar mie nu îmi place chestia aceasta, este că în urma agresiunii din partea instituțiilor de forță, în Polonia se pune problema demisiei Guvernului și organizării alegerilor anticipate. În România, Victor Ponta a cerut demisia președintelui, într-un caz cel puțin la fel de grav, dacă nu chiar mult mai mizerabil decât în Polonia. Am văzut că este multă agitație, că se distruge stabilitatea României și că nu ar fi bine ca Traian Băsescu să își dea demisia. Uite că în Polonia se pot organiza alegeri anticipate, în schimb, în România, demisia lui Traian Băsescu pare că produce cutremure euroatlantice. În rest, autoritățile fac abuzuri nu doar în România, dar reacțiile sunt mai puternice în Polonia", a spus Mugur Ciuvică pentru DC News.
Un caz similar celui din Polonia a fost și în România
În 2002, un scandal similar a avut loc în România. Mugur Ciuvică și GIP au trimis presei un set de articole în care se prezentau posibile fapte de corupție ale guvernului Năstase. Polițiștii l-au ridicat de pe stradă pe Mugur Ciuvică și l-au reținut 24 de ore. La presiunea mass media și a opinei publice, Adrian Năstase a dat înapoi și a susținut că nu știa de acțiunile polițiștilor. Guvernul din acea vreme a rezistat, dar scandalul a avut impact la alegerile prezidențiale, afectând rezultatul lui Năstase în centrele urbane și în rândul poluației educate.
"Atunci, în presă, în 2002, a fost solidaritate. În prezent, nu este solidaritate în presă. Ce s-a întâmplat în 2002 este deja istorie. În România, solidaritate nu există pentru că presa se împarte în două: presa anti-băsistă - care este puțină - și presa băsistă - care este multă. Solidaritate poate fi doar în interior, dar nimic mai mult. Poate că așa este mai bine, unii să stea cu Traian Băsescu, unii cu ceilalți", a conchis Mugur Ciuvică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu