Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, a cerut vineri demisia ministrului sănătăţii.
UPDATE:
Ministrul sănătăţii din Argentina, Gines Gonzalez Garcia, şi-a dat demisia în urma unui scandal izbucnit pentru că a organizat vaccinări preferenţiale anti-COVID-19 pentru aliaţii săi politici, transmite DPA.
"Îmi depun demisia din funcţia de ministru al sănătăţii în conformitate cu dorinţa dumneavoastră expresă", a scris Gonzalez Garcia într-o scrisoare adresată preşedintelui Alberto Fernandez, care a fost publicată vineri.
Secretarul de stat Carla Vizzotti va prelua ministerul, a anunţat biroul preşedintelui.
Știrea inițială:
Ministrului sănătăţii este acuzat că le-a propus prietenilor să fie vaccinaţi la minister fără să-şi facă o programare la un spital, notează Agerpres. În consecință, președintele argentinian Alberto Fernandez "l-a instruit pe şeful guvernului (Santiago Cafiero) să îi ceară demisia ministrului sănătăţii", Ginés Gonzalez Garcia, a făcut cunoscut o sursă guvernamentală.
Jurnalistul Horacio Verbitsky, în vârstă de 71 de ani - unul dintre primii care a investigat mecanismul "zborurilor morţii" din timpul dictaturii în cartea sa "El Vuelo" publicată în 1995 -, care a povestit la un post de radio că s-a vaccinat la minister urmând indicaţiile vechiului său prieten, ministrul.
El a făcut mărturisirea în aceeaşi zi în care, la Buenos Aires, un site municipal, creat pentru a permite persoanelor cu vârsta peste 80 de ani să se programeze pentru a fi vaccinaţi cu începere de luni, a fost aproape imediat saturat din cauza cererii uriaşe.
Patronul postului de radio unde Horacio Verbitsky a dezvăluit că s-a vaccinat, Roberto Navarro, a anunţat că a pus capăt colaborării cu jurnalistul, afirmând pe Twitter că este "imoral ca VIP-uri să fie vaccinate, având 50.000 de morţi. Este imoral să ştii cine a autorizat asta şi cine a fost vaccinat".
Horacio Verbitsky este, de asemenea, preşedintele Centrului de Studii Juridice şi Sociale, consacrat drepturilor omului, ai cărui angajaţi au reacţionat vehement.
"Echipa de la CELS respinge această acţiune sau orice alt privilegiu", au scris ei pe Twitter.
Scandalul a provocat reacţii în lanţ pe reţele sociale sub hashtag-ul #vacunasvip (vaccinuriVIP). La 13 februarie, Argentina a depăşit pragul de 50.000 de decese legate de COVID-19 şi numără peste două milioane de cazuri de contaminare cu coronavirusul, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Clasa politică din Peru este zdruncinată de un scandal similar legat de vaccinarea preferenţială a 487 de personalităţi, printre care un fost preşedinte, doi miniştri, funcţionari publici, universitari, oameni de afaceri şi nunţiul apostolic chiar înainte de începerea campaniei de imunizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu