Scandalul de corupție din Ucraina ia proporții: Șefa Fiscului are 4 case. E acuzată de fraudă de milioane de dolari

foto Biroul de Investigații de la Kiev
foto Biroul de Investigații de la Kiev

Șefa Fiscului din Kiev a fost acuzată de fraudă de milioane de dolari. Anchetatorii i-au percheziționat una dintre cele patru case, scrie The Guardian.  

În timpul perchezițiilor, anchetatorii au găsit 158.000 de dolari, 530.000 de hrivna ucrainene, 2.200 de euro în numerar, bijuterii scumpe, haine cu semnături ale unor designeri celebri, ceasuri de aur. Anchetatorii au susținut că stilul de viață al femeii nu se potrivea cu venitul  declarat de ea în calitate de șef al biroului fiscal al capitalei ucrainene, citează Digi24

Femeia, al cărei nume nu a fost făcut public, are trei apartamente în oraș cu o valoare totală de 1 milion de dolari, o casă lângă Kiev în valoare de aproximativ 200.000 de dolari și două mașini cu valoare totală de aproximativ 150.000 de dolari. De asemenea, s-a constatat că șoferul ei avea o mașină de 100.000 de dolari înmatriculată pe numele său, deși „venitul bărbatului în ultimii ani nu a fost mai mare de 8.000 de dolari”, au susținut anchetatorii ucraineni. Totodată, ei susțin că femeia și-a folosit influența dată de funcție pentru a reduce taxele fiscale ale unor persoane fizice și companii.

Percheziția la șefa biroului fiscal din Kiev face parte dintr-o serie de descinderi care au avut loc miercuri în Ucraina, și care au vizat angajați din administraţie, funcţionari şi personalităţi.

Sprintul Ucrainei către UE

Ucraina consideră că se află în situaţia de a adera la Uniunea Europeană în termen de doi ani, a declarat premierul Denis Şmîhal săptămânalului german Der Spiegel. Şmîhal s-a angajat totodată să adopte o politică de ”toleranţă zero” faţă de corupţie şi a trecut în revistă măsurile luate până acum în această direcţie, transmite joi EFE.

”Sunt convins că vom reuşi în doi ani. Ambiţia noastră este ca la sfârşitul lui 2024 să fim deja pregătiţi oficial să devenim membri (ai UE). Decizia nu ne aparţine. Dar suntem dispuşi să facem tot ce ţine de noi”, a declarat premierul ucrainean pentru publicaţia germană.

Şmîhal aminteşte că ţara sa a obţinut statutul de candidat la aderare anul trecut, un proces cărora altora le-a luat ani de zile, şi afirmă că, în pofida războiului, Kievul va îndeplini aşa-numitele ”şapte puncte” sau recomandări stabilite de Bruxelles. Odată cu îndeplinirea acestor condiţii va începe procesul oficial de aderare, care poate dura ”cinci, şapte sau 10 ani”, dar pe care Ucraina - potrivit premierului său - îl va încheia în doi ani.

Oficialul ucrainean a vorbit pe larg despre lupta împotriva corupţiei întreprinsă de preşedintele Volodimir Zelenski, unul dintre punctele esenţiale cerute de Bruxelles pentru aderarea ţării la UE.

El a amintit de măsurile adoptate recent drept o dovadă de angajament faţă de politica de ”toleranţă zero”, despre demisii sau demiteri ale unor oficiali de rang înalt din diverse ministere, precum şi despre ancheta referitoare la posibile cazuri de mită la Ministerul Apărării ucrainean.

Ucraina a lansat miercuri un val de percheziţii vizând oameni din administraţie, funcţionari şi personalităţi, autorităţile dând asigurări că fac din lupta împotriva corupţiei o prioritate în contextul efortului de război şi al ajutorului occidental. Autorităţile ucrainene au anunţat că au percheziţionat domiciliile miliardarului Igor Kolomoiski şi fostului ministru de interne Arsen Avakov, precum şi sediul Fiscului ucrainean, în timp ce conducerea direcţiei vamale a fost demisă. Înalţi responsabili ai Ministerului Apărării au primit de asemenea vizita anchetatorilor.

Aceste descinderi au loc la o săptămână după demiterea unor înalţi responsabili în urma unei afaceri de corupţie privind aprovizionarea armatei, primul scandal de amploare de la invazia rusă în urmă cu aproape un an.

”Statutul de ţară candidată implică obligaţii. Peste 90% dintre ucraineni vor Ucraina în UE şi atât guvernul, cât şi preşedintele vor face tot posibilul pentru a demonstra că s-au îndeplinit cele şapte recomandări înaintea summitului”, a insistat premierul ucrainean.

Şmîhal s-a referit la întâlnirile care vor avea loc joi la Kiev, premergătoare summitului care se va desfăşura vineri între Zelenski, pe de-o parte, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe de altă parte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel