Senatorul USR Vlad Alexandrescu afirmă că partidul său va susține amendamentele formulate de specialiști la dezbaterea noului Cod Aerian Civil, în contextul în care posesorii de drone care au filmat protestele din Piața Victoriei sunt cercetați penal pentru pilotarea fără licență a unor aeronave neînmatriculate.
"Duminică, 5 februarie, din mijlocul protestului de 300.000 de persoane de la Piața Victoriei din București, au fost ridicați de jandarmi patru proprietari de dronă și duși la Poliție, unde au fost ținuți până după miezul nopții și li s-au făcut dosare penale pentru pilotarea fără licență a unor aeronave neînmatriculate! În acest moment, nu există în România o lege care să reglementeze folosirea dronelor, iar Ordonanța 29/1997 privind Codul Aerian Civil este văzută ca referindu-se și la drone, în timp ce, în realitate, ea se referă la avioanele civile. Conform acestei interpretări, dronele au devenit avioane, iar mânuitorii lor se fac vinovați de infracțiune penală, pedepsibilă cu închisoare de la trei la șase ani", susține Vlad Alexandrescu, într-un comunicat, scrie Agerpres.
Potrivit acestuia, "deși mii de drone sunt folosite în toată România, fix acum, la protestele din Piața Victoriei, ele au devenit un mijloc de intimidare folosit de Ministerul Afacerilor Interne".
Acesta mai spune că niciuna dintre țările europene, cu legi recente în domeniu — Germania, Portugalia, Franța, Italia — nu cere înregistrarea dronelor ușoare sau vreo autorizație de survol.
Vlad Alexandrescu mai afirmă că există un vid legislativ în domeniu, iar reprezentanții PSD au respins amendamentele formulate în Comisia de apărare din Senat la noul Cod Aerian Civil.
Legea nu respectă directivele europene
"În dezbatere la Senat s-a aflat în timpul campaniei electorale noul Cod Aerian Civil. Proiectul de lege nu respectă directivele europene, care cer legi specifice dronelor și clasificarea lor în cel puțin trei clase de risc. S-a lucrat vreme de șase luni împreună cu specialiști în aviație la nu mai puțin de 160 de amendamente pentru a aduce proiectul la zi, inclusiv pe componenta dronelor. Majoritatea PSD a hotărât însă să nu dezbată în Comisia de apărare a Senatului niciun amendament, motivând că legea este proastă și că se va face alta. Când? Legea a trecut prin adoptare tacită la Senat, fără volumul imens de muncă depus de specialiști. USR va susține amendamentele specialiștilor în Comisia de apărare a Camerei Deputaților, unde legea va intra în curând în dezbatere", precizează Vlad Alexandrescu.
El este de părere că acest "vid de legiferare" "permite intimidarea și represiunea celor care vor să studieze protestele fără precedent din România", printre aceștia aflându-se și un antropolog român care lucra la o carte despre piețele din Europa și doi jurnaliști austrieci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu