Controversa declanșată de intervenția ratată a premierului Cîțu, după ce au fost publicate listele de vaccinare, poate fi consecința disputelor din Coaliție, dar și o diversiune creată pentru a ascunde adevăratul scandal.
Un consilier onorific al ministrului Vlad Voiculescu a publicat luni, în condiții discutabile, date din programul Național de vaccinare. Imediat, premierul Cîțu a ieșit public și a anunțat că trimite Corpul de Control la MS, declanșând o furtună media, care s-a stins, însă, fără urmări.
Cîțu a amețit două fraze fără înțeles, iar așa-zisul control s-a finalizat fără măcar să-l intervieveze pe Adrian-Ștefan Voinea, omul forte în ministerul lui Voiculescu și cel care a declanșat toată tevatura.
”Nu există o diferență între mine și Vlad Voiculescu pe nicio temă. Am fost sesizat și pentru orice sesizarea, trebuie să vedem cum trebuie rezolvată. Nu sunt specialist. Din punctul meu de vedere subiectul este încheiat”, a declarat premierul, de parcă ar putea Corpul de Control să verifice miile de sesizări care sosesc lunar la Guvern, așa cum a făcut în 12 ore în cazul Voiculescu-Voinea.
Două zile mai târziu, premierul recunoștea că au fost dispute cu un ministru USR-PLUS, dar nu pe tema vaccinării. ”Nu era vorba despre această discuție, era vorba despre altceva”, a spus premierul întrebat despre cearta cu Voiculescu.
Această acțiune de imagine ascunde însă un adevărat scandal în ceea ce privește prestația Guvernului. Foarte preocupați de transparență, Cîțu și Voiculescu nu au găsit timp, nu au capacitatea administrativă necesară sau nu au bani pentru a finanța programul de vaccinare. Personalul care a realizat până acum peste 1,3 milioane de vaccinări nu a fost plătit, nici măcar contractele de muncă ale vaccinatorilor nefiind finalizate. Angajați în dispute sterile, premierul și ministrul Sănătății nu au reușit încă să adopte Ordonanța de Urgență necesară.
„De circa două luni și jumătate, de când s-au deschis centrele, personalul vaccinator nu a fost plătit și a scăzut încrederea. Există o ordonanță de urgență pentru plata acestui personal și urmau să se definească
normele de aplicare. Din acest motiv, există o stare de spirit care a scăzut puțin dorința de a lucra în aceste centre. În plus, medicii coordonatori au aceeași remunerație ca și cei fără aceste responsabilități și în unele zone a scăzut dorința de asumare a acestor responsabilități. Ar trebui lămurite aceste lucruri și create mijloacele care să motiveze personalul, pentru că de acesta depinde succesul campaniei de vaccinare”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță site-ului G4Media.
Cunoscut pentru susținerea față de USR-PLUS, site-ul s-a grăbit să adauge că Vlad Voiculescu a confirmat că săptămâna viitoare se vor face plățile restante către medici și asistenți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci