Măștile FFR, FFP, N95 contrafăcute sau neconforme sunt vândute pe Internet și în unele magazine, după cum arată ultimele alerte europene. Doar în România au fost identificate până acum 131 de astfel de produse. Iată câteva sfaturi, date de experți, pentru a face diferența între original și fake.
Măștile – numite legal respiratoare de protecție - se numesc generic FFR (de la filtering facepiece respirator), și sunt de mai multe tipuri. Scopul lor principal este acela de a proteja personalul medical care este în contact prelungit cu pacienții foarte contagioși. Foarte important este că măștile reale, care sunt dispozitive medicale, au cel puțin 3 straturi!
Ce denumiri poartă în funcție de zonă
În Europa, Rusia și țările din Maghreb, acestea sunt aprobate ca FFP (urmate de un număr care indică eficiența filtrării). Ele sunt, de asemenea, numite și P1 la P3, prescurtare la FFP1-FFP3. În Statele Unite, Mexic, Turcia și India, acestea sunt certificate ca N, R sau P în funcție de rezistența la ulei (urmată de procentul de filtrare). În China sunt certificate ca KN sau KP95, în Australia și Noua Zeelandă sunt P2, în Coreea de Sud Coreea clasa I / KF94, în Japonia DS / DL2, iar în Brazilia PFF2.
Pentru a verifica dacă măștile FFP1, FFP2 și FFP3 sunt de bună calitate:
pe ambalajul măștii trebuie să fie întotdeauna scris:
a. numele mărcii, producătorului sau furnizorului
b. numărul de referință al produsului
c. O secvență formată din literele CE sau NF, EN 149: 2009 sau EN 149: 2001 + A1: 2009, clasa de mască (FFP1, 2 sau 3) separată printr-un spațiu de literele R sau NR
d. anul sfârșitului perioadei de depozitare
e. expresia „A se vedea prospectul producătorului”.
f. condițiile de depozitare recomandate de producător (cel puțin temperatura și umiditatea) sau o pictogramă echivalentă.
Masca în sine trebuie să conțină informațiile de la punctul a) la punctul d).
La ce elemente mai trebuie să fii atent afli pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu