De la numirea Guvernului Ponta 2, viața publică din România se poate caracteriza într-un singur mod: scandal generalizat. Că este vorba despre dl Băsescu pe pârtie, de moartea lui Sergiu Nicolaescu, de lovitura Guvernatorului la CSM, orice pare mai important decât singurul lucru cu adevărat important: buna guvernare. Dincolo de înțepături și puștisme, sunt convins că dl Ponta dorește să facă istorie, să rămână când va veni timpul cu o altfel de amintire decât va lăsa Traian Băsescu în istoria României.
Problema este că până în prezent, dl Ponta nu a prezentat niciun program de guvernare realist și nicio schiță de buget cât de cât în conformitate cu realitatea. Nici măcar un audit convingător al Epocii băsiste nu a fost făcut până acum.
De cel puțin trei luni solicit public la toate televiziunile unde sunt invitat începerea demersurilor pe lângă Bruxelles pentru acordarea unui ajutor de urgență pentru Româmia. Nu am o idee fixă cu subiectul acesta. M-am înspăimântat când, după Grecia, Spania, fostă mare putere colonială și-a salvat în extremis sistemul bancar numai după o infuzie de 110 miliarde de euro acordată cu maximă celeritate. Acum, presa internațională insistă tot mai mult asupra problemelor Franței...
În anul 2013, în România sosește prima din multele note de plată ale Epocii Băsescu. Făcând un calcul sumar cu informațiile publice existente până acum rezultă următoarele:
- Zece miliarde de euro datorie de rambursat către FMI și alți creditori;
- Opt miliarde de euro pentru despăgubirea foștilor proprietari prin decizie irevocabilă de la CEDO;
- Cinci miliarde de euro arierate în economie, datoriile statului către diverși furnizori;
- Cel puțin un miliard de euro plata la scadență a certificatelor verzi rezultate din investițiile în energia verde;
- Două bugete la sănătate, în jur de patru miliarde de euro. Conform unei directive UE, plata unor medicamente compensate trebuie făcută la 60 de zile de la onorarea retetelor. În România, întârzierile tind spre 400 de zile. Practic trebuie aduse cheltuielile la zi la care se adaugă apoi cheltuielile curente;
Faceți dumneavoastră un calcul sumar al cifrelor de mai sus și comparațiile cu faptul că bugetul României în 2013 va fi puțin peste 40 de miliarde de euro. Din bugetul curent trebuie onorate costurile sociatății: în afară de pensii și salarii, sunt cheltuielile cu educația, sănătatea, armata și poliția și câte ceva măcar pentru infrastructură. Nu există în mod real soluții pentru a compensa lucrurile. Guvernarea Boc a distrus ceea ce mai era de distrus în România. De aceea cred cu putere că singura șansă pentru a opri falimentul țării este negocierea unui sprijin extern suficient și rapid.
Desigur că România, nefiind în Zona euro, își poate devaloriza moneda de o manieră substanțială. Acest lucru poate salva economia, dar poate să și scoată din casele luate pe credit în euro câteva sute de mii de familii românești.
Dl. guvernator Băsescu cunoaște probabil aceste probleme. Exact cum a spus pe pârtie ”guvernarea este problema Guvernului”. Loviți de o criză economică fără precedent, cu siguranță că românii vor da jos, în stradă și USL-ul și pe premierul Ponta. Senzația pe care o am este că Uniunea aflată la Putere acționează cu deplina ignorare a situației economice moștenite de România. Dl Ponta nu ar trebui să aibă grijă mașinațiunile de doi bani ale dlui Băsescu - de asta s-ar putea ocupa alți lideri USL, fără obligații guvernamentale-el urmând să aibă în fața ochilor un singur lucru: economia. Care are nevoie urgentă de mulți bani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News