Scandalul recalculării pensiilor. Românii care sunt așteptați la Casele de Pensii. Ministrul Muncii: Scrie negru pe alb

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vezi în articol ultimele declarații în scandalul recalculării pensiilor.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, susține că nu este un scandal în zona pensionarilor, deși în ultimele zile tot mai mulți seniori s-au plâns că după recalculare vor primi mai puțini bani decât înainte, fiind nemulțumiți de aceste calcule. Potrivit Ministerului Muncii, există un procent de doar ”2% de erori materiale”, mai susține acesta, afirmând că nu este vorba despre un fenomen de masă. Potrivit lui, românii care constată astfel de greșeli sunt așteptați la Casele de Pensii pentru clarificări. 

”Nu este un scandal în zona pensionarilor! Trebuie să înțelegem că tot respectul pe care îl avem pentru pensionari s-a regăsit în acest efort de a face această recalculare, care se ducă, într-un final, ca pentru muncă egală să existe contributivitate egală, să existe pensii egale.

În acest proces uriaș au fost peste 5 milioane de dosare luate filă cu filă. Există, de la Ministerul Muncii, așa cum știm în acest moment, undeva la 2 la sută de erori materiale. Este foarte important să înțelegem, pentru că mesajele acestea care ajung în zona pensionarilor creează un disconfort și un sentiment de nesiguranță care nu este bazat pe realitate”, a declarat Lucian Romașcanu la Antena 3 CNN.

VEZI ȘI: A doua recalculare a pensiilor. Arhivele Naționale eliberează gratuit adeverințele, dar oferă un procent care cutremură pensionarii

Lucian Romașcanu: Nu este un fenomen de masă

”În acest moment sunt 20 - 25 de pensionari la fiecare Casă de Pensii din țară, în fiecare dimineață, care vin și cer acest lucru. Nu este un fenomen de masă.

Recalcularea pensiilor a venit, într-adevăr, cu creșteri ale pensiilor pentru peste 3,8 milioane de pensionari. Cei 719.000 de pensionari care au avut scăderi vor rămâne cu pensia în plată. Din cei 700.000 de pensionari aproximativ 500.000 sunt cei care primesc acea indemnizație socială. Deci rămân doar 200.000 de dosare care au fost finalizate cu scădere, dar care rămân cu aceeași pensie. Și indemnizația socială și pensiile, care după calcul ar fi scăzut, rămân la aceeași valoare de acum. (...) Ne cerem iertare pentru toți pensionarii care au fost puși în situații dezavantajoase și sunt așteptați pentru refacerea calculelor”, a mai spus acesta.

Ministrul Muncii dă asigurări că nicio pensie nu va scădea

Tot astăzi, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit din nou cu asigurări pentru seniori că nicio pensie nu va scădea în urma deciziilor de recalculare.

„Din decizia primită de la Casa de Pensii, toți pensionarii vor primi în septembrie și în lunile următoare o pensie cel puțin egală cu cea din august. Nimeni nu va primi mai puțin. Mă adresez acum pensionarilor care în decizia primită de la Casa de Pensii au un cuantum mai mic în urma recalculării. Stimați pensionari, pensia dumneavoastră nu scade. Noua lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării. Dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care ați primit-o în luna august, atunci veți rămâne cu pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august.

Scrie negru pe alb și pe deciziile de recalculare pe care le-ați primit sau urmează să le primiți: se menține cuantumul pensiei stabilit și aflat în plată anterior recalculării de la 1 septembrie 2024, conform Art. 144 al. 6 din Legea nr. 360/2023. Nu va scădea niciun leu din pensia dumneavoastră”, a declarat ministrul Muncii.

„Dar ca toate lucrurile să fie clare și lipsite de orice echivoc, veți primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii și a Casei Naționale de Pensii Publice că pensia dumneavoastră nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuși cuponul de pensie aferent lunii septembrie”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel