De anul trecut, adeverințele, trimiterile și rețetele eliberate din sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu mai trebuie ștampilate de medicii de familie. Cu toate acestea, doctorii se trezesc că pacienții sunt întorși din drum de tot felul de funcționari care nu cunosc legea. Președintele Asociației Medicilor de Familie din București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a răbufnit: „Nu ne mai vindecăm!”
„Având în vedere modificările legislative care au avut loc în acest an, precum și Ordinul ministrului Sănătății și președintelui CNAS nr 876/824/2017 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr 614 din 28.07.2017, nu mai este necesară ștampila cabinetului/unității medicale pe documentele emise în baza contractului cu casele de asigurări de sănătate – bilete de trimitere, rețete compensate și gratuite, certificate de concedii medicale ș.a, conform reglementărilor în vigoare", atrăgeau atenția, la începutul săptămânii, medicii de familie.
Nici după un an nu au aflat
Ei au decis ca de la 1 august să nu mai pună nicio ștampilă pe aceste acte. Din păcate, însă, pentru că funcționarii de la mai multe instituții publice habar n-au că legea a fost modificată de un an, pacienții sunt puși pe drumuri, arată dr. Sandra Alexiu.
„Funcționara de la AJOFM îmi trimite pacienta înapoi pentru că am scris pe adeverință cod de diagnostic și nu accept să scriu APT DE MUNCĂ, așa cum vor ei când fac dosarul pentru șomaj. Așa știu ei de o viață, așa cer, habar nu au că eu nu am voie, ca medic de familie, să certific capacitatea de muncă a unei persoane. Dacă îndrăznesc să scriu un cod de boală, îmi trimite pacienta înapoi (și asta înseamnă o zi pe drumuri, fiind în Ilfov, crossing Capitală!)", a scris medicul, pe pagina sa de Facebook.
Nici la unele laboratoarele de analize pacienții nu sunt primiți dacă foile nu le sunt ștampilate.
„Secretarele de la laborator din București nu primesc biletele de trimitere fără ștampile că ele așa știu de o viață și nu au avut timp să citească mailul de la casa de asigurări, unde scrie clar că nu mai e cazul. Și, evident, trimit pacienții înapoi, după ștampilă", arată președintele Asociației Medicilor de Familie din București-Ilfov.
Fără ștampilă nu te faci frizer!
Ba mai mult, și la cursurile de calificare îți trebuie ștampilă, altfel ești respins!
„Autorii unui curs de frizerie trimit pacientul meu după adeverință ca e apt de înscriere la curs de frizer, eu îi explic omului că nu sunt cea mai potrivită să îi confirm că va fi un frizer bun, dar evident, e trimis înapoi SĂ SCRIU CE TREBUIE, CĂ NU ÎL PRIMESC. Mai am exemple, astea sunt doar de azi și am timp să scriu că nu merge sistemul informatic de azi dimineață. Nu ne mai vindecăm...", conchide dr. Sandra Alexiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News