Scapă sau nu Trump de închisoare?! Decizia care zguduie America chiar înainte de inaugurare

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, urmează să fie condamnat pe 10 ianuarie în cazul penal în care a fost găsit vinovat de acuzații legate de plățile de "hush money" făcute unei actrițe de filme pentru adulți. Totuși, judecătorul a indicat că Trump este puțin probabil să primească o pedeapsă cu închisoarea sau alte sancțiuni severe.

Citește și: Reuters: Probleme pentru Tesla. Musk intră în administrație pentru relansarea companiei, dar Trump poate să-i dea planurile peste cap

Decizia judecătorului Juan Merchan înseamnă că Trump va trebui să se prezinte la o audiere judecătorească cu doar 10 zile înainte de inaugurarea sa oficială ca președinte pe 20 ianuarie – o situație fără precedent în istoria americană. Până la Trump, niciun alt președinte, în funcție sau fost, nu fusese acuzat sau condamnat pentru o infracțiune.

Merchan a permis ca Trump, în vârstă de 78 de ani, să participe la sentință fie fizic, fie virtual. Judecătorul a declarat că nu este înclinat să impună o pedeapsă cu închisoarea și că o "condamnare necondiționată" – fără detenție, amendă sau probațiune – ar fi "cea mai viabilă soluție."

Această sentință ar deschide calea pentru ca Trump să facă apel. Trump a indicat deja clar că intenționează să conteste verdictul. Steven Cheung, purtătorul de cuvânt al fostului președinte, a afirmat că acest caz "fără temei" ar trebui să fie imediat respins, susținând că este o încălcare a Constituției.

Judecătorul Merchan a respins cererea lui Trump de anulare a cazului, în ciuda argumentelor apărării că procesul ar interfera cu capacitatea sa de a guverna. Judecătorul a subliniat că invalidarea verdictului juriului ar submina grav "statul de drept".

Mai mult, Merchan a respins și argumentul lui Trump conform căruia contribuțiile sale civice și financiare ar trebui să fie suficiente pentru a justifica anularea procesului. Judecătorul a menționat că atacurile publice ale lui Trump asupra sistemului judiciar și multiplele încălcări ale ordinelor judecătorești în timpul procesului au influențat decizia.

Cazul derivă dintr-o plată de 130.000 de dolari făcută de fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels. Plata a avut scopul de a cumpăra tăcerea acesteia înainte de alegerile din 2016, în legătură cu o presupusă relație cu Trump. El a negat acuzațiile și a pledat nevinovat la cele 34 de capete de acuzare legate de falsificarea documentelor contabile.

Verdictul juriului din mai 2023 l-a găsit vinovat pe Trump, însă analiștii juridici au considerat încă de atunci că este puțin probabil ca fostul președinte să primească o pedeapsă cu închisoarea, având în vedere vârsta sa înaintată și lipsa unui cazier penal.

Trump a pierdut o cerere separată de a anula condamnarea, invocând o decizie a Curții Supreme care stipulează că președinții nu pot fi urmăriți penal pentru acțiuni oficiale. Judecătorul Merchan a declarat că acuzațiile de falsificare a documentelor contabile se referă strict la acțiuni personale, neinterferând cu funcțiile executive.

În 2023, Trump a fost inculpat în alte trei cazuri penale, inclusiv unul legat de documente clasificate și două pentru eforturile de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020. Departamentul de Justiție a renunțat la cazurile federale după victoria electorală a lui Trump din 2024, însă cazul penal din Georgia rămâne în suspensie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel