Reciclarea s-ar putea face la un alt nivel! Oamenii de știință australieni spun că au descoperit un mucegai care poate descompune plasticul în 140 de zile.
Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au descoperit că pot folosi două tipuri de mucegai care se găsesc în mod obișnuit în plante și în sol – Aspergillus terreus și Engyodontium album. Cu ce este special acest mucegai? Descompune plasticul! Cel puţin asta arată rezultatele publicate în revista științifică NPJ Materials Degradation, raport preluat şi de Insider.
De aproximativ 140 de zile a fost nevoie pentru ca mucegaiul să descompună complet materialele plastice.
"Este cea mai mare rată de degradare raportată în literatura de specialitate pe care o cunoaștem în lume", a declarat Ali Abbas, profesor de inginerie chimică la universitate.
Vestea nu poate fi decât bună, după ce un raport din 2022 al Greenpeace a constatat că cea mai mare parte din materialele plastice care se reciclează în SUA ajung în ocean sau în zone populate unde emit poluanți periculoși în aer.
În momentul de faţă, pe întreaga planetă, doar 5% din materialele plastice sunt reciclate.
Lisa Ramsden, un activist Greenpeace SUA, a declarat cu ceva timp în urmă că industriile ar putea tripla producția de plastic până în 2050, ceea ce ar complica situaţia pentru mediu, deja agravată. "Se produce mai mult plastic, iar un procent și mai mic din acesta este reciclat", a declarat Ramsden.
Reciclarea plasticului rămâne o provocare însemnată în industria deșeurilor. Cel mai mult au de suferit vieţuitoarele din apă dar şi solul care, efectiv, nu mai poate "respira" din cauza plasticelor pe care le absoarbe de la un an la altul, în urma picnicurilor şi neglijenţei oamenilor.
SUA au generat 292,4 milioane de tone de deșeuri municipale solide în 2018 și doar 94 de milioane de tone - sau aproximativ 32% - au fost reciclate sau compostate, potrivit Agenției americane pentru protecția mediului. Între timp, aproximativ 146 de milioane de tone (sau 50%) de deșeuri au fost depozitate la groapa de gunoi, iar 35 de milioane de tone (sau aproximativ 12%) de deșeuri au fost arse, potrivit agenției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News