Ce se anunța ca începerea unui război civil sau ca o lovitură de stat în Rusia, în nici 24 de ore, s-a terminat. Toată lumea a plecat acasă.
Și totuși... ce am văzut astăzi? Şeful mercenarilor ruşi din gruparea Wagner, Evgheni Prigojin, angajat într-o rebeliune armată împotriva conducerii militare ruse, a acceptat să oprească înaintarea luptătorilor săi spre Moscova şi să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge, după medierea preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko, transmit agenţiile internaţionale de presă. Dar ce este dincolo de ce aflăm „oficial”?
Poate totul a fost o înțelegere cu Vladimir Putin pentru a aplica metoda Erdogan pe ideea „am învins și o lovitură de stat” pentru a vedea, printre altele, cine sunt trădătorii, cine nu execută ordinele etc. De asemenea, la fel de bine putea să fie și încercarea de atragere a ucrainenilor pentru a da lovitura decisivă. Mișcări de așa zisă retragere sunt un fel de Capcana mercenarilor (film de Sergiu Nicolaescu). Sau pur și simplu vorbim despre dezechilibre mentale ale unor lideri ruși.
Dar ce avem în momentul de față după această zi?
Niște imagini dintr-o intersecție dintr-un orășel din Rusia în care se vedeau vreo trei camioane mari și late, câteva postări pe rețelele sociale, un discurs al lui Evgheni Prigojin la așa zisa mare plecare și un mesaj transmis la așa zisa revenire.
Din satelit însă s-ar putea vedea foarte clar ce s-a întâmplat. Dacă Evgheni Prigojin și-ar fi mobilizat foarte mulți mercenari, ar fi trebuit să fie foarte multe camioane prin Rusia. Ar fi trebuit să vedem coloane de câțiva kilometri. Cine are supraveghere din satelit poate vedea foarte clar dacă au fost trei camioane sau două mii.
Este posibil ca totul să fi fost o butaforie, un fel de potemkinadă
Ce înseamnă acest lucru? Potemkinada reprezintă o fațadă pretențioasă menită să ascundă sărăcia sau o situație nedorită. Cuvântul derivă de la numele lui Grigori Aleksandrovici Potemkin (1739-1791), cneaz, om de stat și ofițer în armata rusă. A fost iubitul și consilierul împărătesei Ecaterina a II-a. Se spune că în timpul călătoriei acesteia în Crimeea, în 1787, Potemkin a ordonat să fie construite sate artificiale cu case din carton și palate din argilă, menite să creeze împărătesei falsa impresie de progres și prosperitate. Deci și ce s-a întâmplat astăzi în Rusia poate fi o potemkinadă.
Sunt dubii mari că Evgheni Prigojin s-a deplasat cu mii de soldați până la 200 de kilometri de Moscova, după ce a „cucerit” oraşul Rostov pe Don, pe șosele, printre camioane și taxiuri. Vom vedea, probabil, zilele următoare, ce s-a întâmplat, de fapt. Poate chiar vom avea, cât de curând, din surse independente, imaginile zilei din satelit pentru a vedea clar ce s-a întâmplat astăzi în Rusia. Până atunci avem doar o posiblă mare potemkinadă.
VEZI ȘI: Imaginile zilei vin din Lipetsk după revolta din Rusia pornită de Prigojin / video - https://www.dcnews.ro/imaginile-zilei-vin-din-lipetsk-dupa-revolta-din-rusia-pornita-de-prigojin-video_920763.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu