Recent ales în fruntea PNL, Florin Cîțu mai are un alt hop de trecut, după ce PSD a depus, la începutul săptămânii, moțiune de cenzură. Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat ce se va întâmpla, în opinia sa, la moțiunea programată pentru săptămâna viitoare.
„Conform informațiilor din acest moment de pe culoarele puterii, domnul Florin Cîțu ne spune adio, dar rămâne cu noi. Înțeleg că moțiunea de cenzură va trece, dar domnul Cîțu rămâne în funcție. O să spuneți cum este posibil așa ceva?! Am înțeles că președintele Klaus Iohannis nu va numi un alt premier. Și, atunci, rămâne interimar domnul Cîțu, cu Guvernul așa șchiop cum este. Nu poate da ordonanțe de urgență. În 2019, dacă țineți minte, am avut o situație când președintele României a refuzat să numească niște miniștri. Pe la Justiție, pe la Interne. Miniștri schimbați de doamna Viorica Dăncilă. În mod normal, în 45 de zile, ei ar fi trebuit să fie numiți. Nu au fost numiți. La fel se poate întâmpla cu premierul”, a spus, joi după-amiază, la Antena 3, analistul politic Bogdan Chirieac.
„Constituția îți dă termen. În cel mult 45 de zile trebuie să numești ministrul. Dar nu spune și ce se întâmplă dacă nu numești. Teoretic, încalcă Constituția și, în acest caz, te duci la suspendare, dar nu este cazul de suspendare, ar fi cea mai proastă soluție”, a subliniat Bogdan Chirieac. „Suspendarea președintelui nu este posibilă, în opinia mea”, a reiterat analistul.
„Deci, pe de o parte, se vehiculează ipoteza cu domnul Cîțu, care spune adio, dar rămân cu voi. Pe de altă parte, se pare că, totuși, o opțiune ar putea să fie ministrul Ciucă, dorit de președintele Iohannis încă din decembrie anul trecut”, a conchis Bogdan Chirieac.
Amintim că, după Congresul PNL și validarea lui Florin Cîțu pe scaunul de președinte al liberalilor, PSD a depus moțiune de cenzură. Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ca moţiunea PSD să fie dezbătută şi votată săptămâna viitoare, marți, de la ora 12.00. USR-PLUS și AUR au anunțat public că vor vota moțiunea de cenzură PSD. Pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură este nevoie de 234 de voturi.
Premierul Florin Cîțu a declarat că nu demisionează înainte de ședința de marți din Parlament în care se va vota moțiunea de cenzură a PSD. Se spun multe prostii în spațiul public, a adăugat prim-ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu