Anatol Șalaru, invitat la emisiunea #Rezist, a vorbit despre punctele slabe ale Occidentului în privința relaționării cu Rusia, dar și cum Macron este primul european din Occident care a realizat ce atitudine trebuie să ia față de Putin.
Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova - Anatol Șalaru - a fost invitatul emisiunii #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a abordat mai multe subiecte importante legate de securitatea și pacea din Europa. Pentru fostul ministru, Macron reprezintă personajul de la care se aștepta cel mai puțin să își dea seama de pericolul și lipsa de rezonabilitate de care dă dovadă Putin.
„Am ajuns în această situație din cauza oamenilor care au avansat în funcțiile pe care le au printr-un sistem birocratic, dar ei nu sunt personalități marcante. Azi nu mai avem (personalități marcante). A explodat de la cel la care mă așteptam cel mai puțin, adică președintele Franței. El a înțeles că, temporar, SUA și-au pierdut poziția de lider al lumii democratice din cauza a doi boșorogi care se ceartă între ei ca proștii - mă scuzați de expresie. Greșeala Europei a fost că a crezut că lui Putin îi va veni mintea la cap și că se vor putea înțelege. Acum, a ajuns până la ei că nu te poți înțelege cu acest tiran. Faptul că nu este dat jos Putin (pe cale pașnică) demonstrează slăbiciunea Occidentului și lipsa de idei; în Rusia există o singură soluție, care a fost sugerată și de Evgheni Prigozin anul trecut”, spune Anatol Șalaru, pentru DC News.
„Unica opoziție față de Putin o reprezintă armata ucraineană și cele 3 unități militare rusești care luptă pe teritoriul Rusiei. Aceștia sunt cei din opoziție. În rest, toată opoziția Rusiei nu este unită, duce o lipsă acută de idei și crede că Putin poate fi dat jos doar prin vot. Poporul care îl sprijină astăzi pe Putin va sprijini și următorul tiran”, a mai precizat invitatul, pentru DC News.
„Macron e un tip deosebit de inteligent. A încercat și el să meargă pe alte căi greșite - de a comunica cu Putin. Ce a făcut Macron a fost să transmită că nu există linii roșii. Franța e o putere militară, Germania nu e (dar e o putere economică). Franța are o armată formidabilă. Macron a înțeles că trebuie să pluseze și ei cum a făcut și Putin până acum. Olaf Scholz e îngrijorat de viitoarele alegeri, de a nu încălca tradiția păcii. Oricum, trimiterea trupelor franceze nu ar însemna război. Rușii nu au capacitatea acum de a începe un război împotriva NATO. Războiul modern nu e cu tancuri și obuze coreene. Războiul modern înseamnă aviație de ultimă tehnologie și alte aparaturi de ultimă oră”, a încheiat Anatol Șalaru, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu