Fostul consilier al lui Vladimir Putin, Andrei Illarionov, are un scenariu incredibil cu privire la interesele Rusiei în protestele din Ucraina.
Andrei Ilarionov crede că această criză ar putea să-și ocupe locul său în istorie „alături de Criza regiunii Sudet (începutul anexării Cehoslovaciei de către Germania Nazistă), Criza de la Danzig, Criza de la Memel”, notează deschide.md.„În aceste minute critice, evenimente importante au loc fie în suburbiile nordice ale Sevastopolului, la aeroport/la baza Belbek, fie în apele Mării Negre, lângă golful Sevastopol”, scrie opozantul rus.
„Succesul celei de a patra variante a proiectului ucrainean al lui Putin, care prevede anexarea peninsulei Crimeea, depinde, într-o anumită măsură, de reuşita operaţiunii de extragere a lui Ianukovici din zonă – fie la bordul unei nave a Flotei Militare Ruse, fie la bordul unui avion de la aeroportul militar Belbek.
VEZI ȘI: Ucraina: preşedintele Parlamentului, Oleksandr Turcinov, numit președinte interimar
Illarionov spune că Ianukovici a declarat că la Kiev a avut loc o lovitură de stat şi el este în continuare preşedinte legitim. Prim urmare, este posibil că nu-l va destitui din funcție pe ministrul Apărării, Pavel Lebedev, (de ce ar face-o, se întreabă Illarionov), ceea ce înseamnă că acesta, aflat şi el în Crimeea, va rămâne în funcție încă trei luni, până la alegerea noului președinte al Ucrainei (la 26 mai).
Andrei Illarionov scrie că, „armata ucraineană, care se subordonează lui Lebedev, nu va putea să riposteze anexării Crimeei de către Rusia, care ar urma să aibă loc în decursul unei săptămâni sau, cel mult, trei săptămâni”. Illarionov consideră că Lebedev nu va ordona armatei ucrainiene să intervină în cazul aplicării scenariului anexării.
Pe de altă parte, mașinile blindate ale rușilor au blocat toate intrările în Sevastopol, pentru a securiza operația, aflată acum în desfășurare, de vreo „întâmplare neprevăzută”.
Având în vedere toate evenimentele din ultima vreme, este în desfășurare operațiunea specială de evacuare a președintelui Ianukovici cu forțe comune – unități ale forțelor militare (aeriene sau maritime) ruse din Sevastopol, cu neutralitatea (sub acoperirea) forțelor militare ucrainene, fidele lui Ianukovici-Lebedev”, conchide ex-consilierul lui Vladimir Putin.
VEZI ȘI: Ucraina fierbe! Congres pro-Rusia în mijlocul protestelor
Andrei Illarionov mai spune că nu e convins că președintele Putin va ține cont de avertizarea dată de consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, Susan Rice, care l-a avertizat pe Putin cu privire la inadmisibilitatea introducerii trupelor rusești în Ucraina.
Într-o succintă „post-față” la reflecțiile sale, Andrei Illarionov se întreabă retoric: „Și pentru ce i-ar trebui Ianukovici lui Putin?… Formal, el (Ianukovici) totuși rămâne a fi președintele Ucrainei, orice n-ar spune noua putere de la Kiev. Din acest motiv, semnătura lui costă scump. Foarte scump. Iar fără semnătura sa, la naiba, nimeni n-are nevoie de el. Nimeni…”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News